četvrtak, 6. kolovoza 2020.

Musaka od pire krompira - jelo koje ćete rado spremati

Napravite musaku na malo drugačiji način, po receptu naših baka i vratite se u djetinjstvo prepuno finih mirisa i zanosne bakine kuhinje.


                           Nedjeljni ručak: Musaka na grčki način


Potrebno:

- 500g mljevenog mesa

- 2kg krompira

- 1 glavica crnog luka

- 1 jaje

- malo mlijeka

- 50g putera ili masla

- so,biber,suvi začin


Priprema:

Krompir oljuštiti i obariti u slanoj vodi, potom ocijediti od vode.

Dodati u ocijeđen krompir puter i slatko mlijeko, izgnječiti ga ili propasirati kroz presu da se dobije fina kaša ne tako gusta, po potrebi dodati mlijeka.

Meso propržiti sa lukom, posoliti, pobiberiti i po ukusu dodati suvog začina i malo bijelog luka i crvene aleva paprike.

Vatrostalnu posudu ili šerpu premazati puterom te ređati red pirea pa red mesa tako da na kraju bude pire.

U mlijeku razmutiti jaje, dodati malo putera ili masti, dobro izmiješati, preliti musaku i staviti u zagrijanu rernu da se peče.

Peći sve dok gornja kora porumeni a zatim služiti uz salatu po izboru.

Dobar tek!


Nema komentara:

Objavi komentar