četvrtak, 2. ožujka 2017.

Fini ,ukusni velški kolač s lukom i krompirom - neodoljiv ukus


Ovaj recept je izvorni Velški recept za fini ,ukusni slani kolač s lukom i mladim krompirom,neodoljivo podsjeća na musaku sa fantastičnim okusom ,radost za nebce,uživajte u svakom zalogaju.......




Potrebno:

- 100g neslanog maslaca
- 500g  luka
- 1 grančica ružmarina
- 1kg mladog krompira

Priprema:

Zagrijati oko četvrtinu maslaca u velikoj tavi, na malo preko srednje topline. Pospite isječeni luk sa malo soli i ružmarina . Polako kuhati na blagoj toplini s poklopcem na oko 20 minuta,nakon toga uklonite grančicu ružmarina.


Zagrijati rernu na 190C / 170C ventilator / plina 5. Ogulite krompir ,operite i odmah isijecite na tanke kriške direktno u posudu u koju ste stavili ostatak otopljenog maslaca. Začinite sa soli i paprom.Pravite tanje kriške krompira jer će tako jelo biti bolje i krompir bolje ispečen.

U vatrostalnu posudu stavite pola krompira a zatim dodajte isprženi luk a preko njega ostatak krompira.Pecite na srednjoj tenperaturi 45-50 minuta,sve dok krompir postane mekan i fine zlatne boje. 

Izvadite iz pećnice i ostavite da odstoji 10 minuta. prebacite kolač na veliki pladanj ili tacnu , zatim isijecite u deblje kriške sa vrlo oštrim nožem.Možete poslužiti uz pavlaku ili jogurt.Dobar tek!


Izvor:Dobra hrana magazin

Nema komentara:

Objavi komentar