Nedavno sam bila u posjeti Engleskoj gdje sam pored niza raznovrsnih jela probala i pastirsku pitu koja me je na prvi zalogaj oduševila i sada je neizostavni dio mog jelovnika kao i mojih prijatelja.
Bogat okus, zasitan sadržaj i ukusne namirnice – sve ovo čini pastirsku pitu, kad je napravite i probate sigurna sam da nećete ostati ravnodušni na ovu čaroliju ukusa,prava poslastica za nepce a jako jednostavna za napraviti,evo kako....
Sastojci:
- 1 kg mljevenog mesa/KOLIČINU PRILAGOĐAVATE POTREBAMA
- 3 mrkve
- 2 šoljice graška
- 6 dcl vode
- 6 krompira
- 2 goveđe kocke
- sol, biber, peršun
Priprema:
1. Na malo ulja prodinstajte sitno narezani luk te mu dodajte meso. Dinstajte dok ne poprimi smeđu boju pa ga zalijte vodom.
2. U meso dodajte naribanu mrkvu, goveđu kocku i začine. Sve promiješajte i kuhajte oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte krompir za pire.
3. Kad je mrkva mekana i meso gotovo, premjestite sve u keramičku posudu za pečenje. Dodajte grašak, još začinite po želji, a na vrh stavite pire krompir.
4. Posudu prekrijte aluminijskom folijom kako se krompir ne bi previše osušio, a pri kraju je možete maknuti. Pecite rerni na 180 °C oko pola sata ili dok pita nije kompaktna. Dobar tek!
Napomena:količinu namirnica prilagođavate broju osoba za koje pripremate,ova količina je za četiri osobe,naravno vi možete dodavati vaše začine po želji i prilog osvježavajuću salatu sa krastavcima ili čašu jogurta!
Izvor:avaz.ba
Nema komentara:
Objavi komentar