Kako napraviti Božićne kolačiće bez jaja i uživati u predivnom Božiućnom raspoloženju ako ste alergični na jaja. Fini hrskavi keksići koji se tope u ustima, pripremite ih i ukrasite po vašoj mašti , svi će biti oduševljeni mirisom i ukusom jer su zaista njamiiii
KEKSI OD NARANČE PUNJENI SMOKVAMA I NARANČAMA
Potrebno:
- 3 šalice brašna
- pola šalice maslinovog ulja ili drugog biljnog ulja
- 1 naranča
- 75 g smeđeg ili običnog šećera
- par klinčića smrvljenih
- pola žličice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- pola žličice soli
- žlica praška za pecivo
- 4 žlice margarina
Priprema:
Koricu naranče naribajte i iscijedite sok od naranče.
Najprije pomješajte brašno i začine. Zatim pomješajte tekuće sastojke, ulje, sok od naranče i šećer. Mješajte sve dok se šećer skroz ne otopi. Zatim tekuće sastojke umješajte u suhe sastojke, dodajte margarin i umjesite tijesto. Stavite na stranu.
Za nadjev:
- 150 g suhih smokvi
- 1 naranča
Narančin sok iscijedite. Smokve narežite na sitne komadiće i stavite da se moče oko sat vremena u narančinom soku. nakon toha tu smjesu dobro izmiksajte. Ako je pregusto dodajte još soka.
Tijesto razvaljajte i oblikujte kekse. na svaki keks stavite po žličicu nadjeva od smokve i naranče. preklopite pažljivo sa drugim keksom i tako sve dok ne potrošite cijelu smjesu.
Pecite oko 15 minuta na 180 celzijevih stupnjeva ili dok ne vidite da su pečeni.
Potrebno:
- 3 šalice brašna
- pola šalice maslinovog ulja ili drugog biljnog ulja
- 1 naranča
- 75 g smeđeg ili običnog šećera
- par klinčića smrvljenih
- pola žličice cimeta
- prstohvat muškatnog oraščića
- pola žličice soli
- žlica praška za pecivo
- 4 žlice margarina
Priprema:
Koricu naranče naribajte i iscijedite sok od naranče.
Najprije pomješajte brašno i začine. Zatim pomješajte tekuće sastojke, ulje, sok od naranče i šećer. Mješajte sve dok se šećer skroz ne otopi. Zatim tekuće sastojke umješajte u suhe sastojke, dodajte margarin i umjesite tijesto. Stavite na stranu.
Za nadjev:
- 150 g suhih smokvi
- 1 naranča
Narančin sok iscijedite. Smokve narežite na sitne komadiće i stavite da se moče oko sat vremena u narančinom soku. nakon toha tu smjesu dobro izmiksajte. Ako je pregusto dodajte još soka.
Tijesto razvaljajte i oblikujte kekse. na svaki keks stavite po žličicu nadjeva od smokve i naranče. preklopite pažljivo sa drugim keksom i tako sve dok ne potrošite cijelu smjesu.
Pecite oko 15 minuta na 180 celzijevih stupnjeva ili dok ne vidite da su pečeni.
Savjet: ove ukusne kolačiće možete pripremati i bez nadjeva kao jednostavne kesiće samo ih nakon pečenja postite šećerom u prahu ili nekim prelivom po vašoj želji, jako su ukusni i na ovaj način.
KOKOS PRUTIĆI
Potrebno:
- 1 dl vode
- 300 g šećera
- 120 g maslaca
- 250 g suhih keksa
- 100 g kokosa
- ruma po želji
- crna čokolada za glazuru
Priprema:
Zakuhati vodu i dodati šećer, onako da se stvori kao sirup.
Skinuti s vatre i dodati maslac narezan na kocke (neka se rastopi), kokos i mljevene kekse.
Dobije se smjesa (kao tijesto) koju treba utisnuti u protvan. Preliti čokoladnom glazurom, ohladiti i rezati na prutiće.
Jako jednostavno i lako a ukus savršen. Dobar tek!
Potrebno:
- 1 dl vode
- 300 g šećera
- 120 g maslaca
- 250 g suhih keksa
- 100 g kokosa
- ruma po želji
- crna čokolada za glazuru
Priprema:
Zakuhati vodu i dodati šećer, onako da se stvori kao sirup.
Skinuti s vatre i dodati maslac narezan na kocke (neka se rastopi), kokos i mljevene kekse.
Dobije se smjesa (kao tijesto) koju treba utisnuti u protvan. Preliti čokoladnom glazurom, ohladiti i rezati na prutiće.
Jako jednostavno i lako a ukus savršen. Dobar tek!
Izvor:roda.hr
Nema komentara:
Objavi komentar