ponedjeljak, 8. siječnja 2018.

Špinat s lukom i vrhnjem


Koliko je špinat zdrav to su nas roditelji učili još od malih nogu, izvor potrebnih minerala i vitamina,trebalo bi ga bar jedamput sedmično koristiti za očuvanje zdravlja i svih korisnih sastojaka koje sadrži. Međutim treba znati kako ga pripremiti da bude ukusan i ne izgubi korisne sastojke, evo jedan najjednostavniji način za jako ukusan špinat....


Potrebno:

- svježi špinat ili jedno pakovanje zamrznutog
- 2 kašičice maslinovog ulja ili putera
- 2 do 3 češnja češnjaka ( u zavisnosti koliko volite češnjak )
- 3 komada mladog luka
- vrhnje (kiselo ili vrhnje za kuhanje)


Priprema:

Staviti vodu u šerpu da prokuha.

Oprati špinat ako je u svježem stanju te staviti u ključalu vodu,mješati dok špinat ne postane svjetlo zelen,oko 30 sekundi.

Nakon toga , izvaditi špinat iz vode i saprati ga odmah pod mlazom hladne vode.Izgnječiti lagano višak vode.Ukoliko pripremate sa smrznutim špinatom samo ga dodajte na isprženi luk, nemorate ga stavljati u kuhanu vodu jer je već termički pripremljen.

Zagrijati ulje u velikoj tavi za pečenje, na umjerenoj temperaturi. Dodati na ulje isjeckani mladi luk i češnjak te pržiti mješajući oko 30 sekundi do minut.



Skloniti sa vatre te dodati isječeni špinat te pola kašičice soli, potom pržiti stalno miješajući kako bi špinat poprimio okuse luka otprilike oko 10 minuta.Dodati suhe začine.

Služiti toplo ili hladno uz dodatak kisele pavlake ili vrhnja za kuhanje.Dobar tek!

Nema komentara:

Objavi komentar