ponedjeljak, 3. prosinca 2018.

Ako ste alergični na gluten ili ne volite pite sa brašnom tad pripremite ovu fantastičnu pitu bez brašna


Volite fine mirisne pite, ali vas muči što su tjestenina i da ćete dodatno nabaciti nove kilograme!
Postoji pita koja se priprema bez brašna,što je naročito dobro i za one koji su alergični na gluten, a recept koji sam pronašla dijelim danas s vama.Veoma ukusna i mirisom mami ,čak je i oni najmlađi obožavaju.....



                        


Potrebno :
4 jaja
- 2 kašike ajvara
- so i biber po potrebi
- malo maslinovog ulja za pečenje
 Napraviti dva omleta/kajgane od:
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 200 g španata
- 200 g feta sira
- 2 čena bjelog luka (po želji)
- 1dl ulja
- 1 dl gazirane mineralne vode
Priprema: 
Umutiti jaja sa ajvarom, po želji  posoliti i pobiberiti, zatim napraviti dva omleta. 
Ako nemate ili ne volite ajvar možete u omlet staviti nasjeckanu pečenu crvenu papriku ili izrendanu mrkvu.
Kad su kajgane ispečene, ostaviti ih da se hlade, a za to vrijeme obariti špinat i pripremiti nadjev od špinata i feta sira.
Ako koristite svježi šrinat potrebno je očistiti i oprati ga. Kratko ga probariti, a potom procjediti i nasjeckati na krupnije ili sitnije komade, a ako je to zamrznuti špinat pripremite ga prema uputi na vrećici.
Umutiti jaja, posoliti, pa dodati izmrvljen feta sir, sjeckani špinat i sitno sjeckan ili u prahu bjeli luk.
Pripremite kalup sa prstenom za pečenje (najbolji je onaj univerzalni prsten kome sami podešavate prečnik). Na dno kalupa stavite jednu omlet sa ajvarom. Na omlet izručite pripremljen nadjev od špinata i feta sira, pa od gore stavite drugi pripremljeni omlet.
Staviti pitu u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stepeni C ,te peći 20-25 minuta na istoj temperaturi.Provjeriti ubadanjem čačkalice dali je pita pečena.
Koristeći nož, odvojiti pitu od ivica prstena, a potom skinuti prsten.
Pažljivo pitu prebaciti na tacnu za serviranje, isjeći na komade željene veličine,svaki komad po želji ukrasiti kašikom kisele pavlake i malo peršunovog lista te  servirati.Dobar tek!
Izvor:stasekuva.com,foto:profimedia

Nema komentara:

Objavi komentar