nedjelja, 23. prosinca 2018.

Fini kolač s filom od maka jednostavno neodoljiv




                                Slikovni rezultat za kolač s filom od maka slike

Potrebno:

- 600 g brašna
- malo soli
- 200 g maslaca
- 40 g kvasca
- 200 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 3 žlice brašna
- 3 žumanjka

Fil:


- 300 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 3 bjelanjka


Priprema:

Pećnicu zagrijati na 180°C.

Za pripremu tijesta potrebno je zagrijati mlijeko, umiješati 3 žlice šećera i brašna, izmrviti kvasac i ostaviti na toplom da se digne.


Rastopiti maslac i ostaviti da se prohladi. 


Za fil zagrijati mlijeko sa šećerom, kad zavri dodati mak i promiješati dok se ne dobije gust fil. Kad se prohladi, dodati snijeg od bjelanjaka.


Žumanjke lagano izlupati vilicom ili žicom. 


Brašnu dodati sol i dignuti kvasac te zamijesiti. 

Nadodati rastopljeni maslac, opet malo umijesiti a zatim dodati i žumanjke. 

Umijesiti glatko tijesto. Bit će dosta masno, ali se neće lijepiti za površinu (bolje je ne dodavati više brašna).

Tijesto podijeliti na 3 dijela. 




Lim za pečenje, veličine 30x40 cm, namazati maslacem, razviti koru, staviti u lim i prekriti polovicom fila. 

Razviti drugu koru, prekriti ostatkom fila i odozgo staviti treću koru.

Staviti kolač da se peče u zagrijanoj pećnici(20-25 minuta) dok ne porumeni. 


Vrućeg poprskati vodom, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi. 

Rezati na kocke ili prutiće. Držati u poklopljenoj posudi da se ne osuši.

Ovako poklopljeno može zadržati svježinu i do tri dana.Dobar tek!


Izvor:coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar