Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
nedjelja, 23. prosinca 2018.
Fini kolač s filom od maka jednostavno neodoljiv
Potrebno:
- 600 g brašna
- malo soli
- 200 g maslaca
- 40 g kvasca
- 200 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 3 žlice brašna
- 3 žumanjka
Fil:
- 300 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 200 ml mlijeka
- 3 bjelanjka
Priprema:
Pećnicu zagrijati na 180°C.
Za pripremu tijesta potrebno je zagrijati mlijeko, umiješati 3 žlice šećera i brašna, izmrviti kvasac i ostaviti na toplom da se digne.
Rastopiti maslac i ostaviti da se prohladi.
Za fil zagrijati mlijeko sa šećerom, kad zavri dodati mak i promiješati dok se ne dobije gust fil. Kad se prohladi, dodati snijeg od bjelanjaka.
Žumanjke lagano izlupati vilicom ili žicom.
Brašnu dodati sol i dignuti kvasac te zamijesiti.
Nadodati rastopljeni maslac, opet malo umijesiti a zatim dodati i žumanjke.
Umijesiti glatko tijesto. Bit će dosta masno, ali se neće lijepiti za površinu (bolje je ne dodavati više brašna).
Tijesto podijeliti na 3 dijela.
Lim za pečenje, veličine 30x40 cm, namazati maslacem, razviti koru, staviti u lim i prekriti polovicom fila.
Razviti drugu koru, prekriti ostatkom fila i odozgo staviti treću koru.
Staviti kolač da se peče u zagrijanoj pećnici(20-25 minuta) dok ne porumeni.
Vrućeg poprskati vodom, prekriti krpom i ostaviti da se ohladi.
Rezati na kocke ili prutiće. Držati u poklopljenoj posudi da se ne osuši.
Ovako poklopljeno može zadržati svježinu i do tri dana.Dobar tek!
Izvor:coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar