Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
nedjelja, 23. prosinca 2018.
Fini sočni kremasti kolač - češki kolač
Ako ste ljubitelj finih ,kremastih kolača ovaj recept koji sam nedavno pronašla je idealan za vas.
Pred nama je sezona blagdana i jedinstvena prilika da svoju trpezu zkrasite oviom fantastičnom poslasticom,zaista je njamiii....
Potrebno:
- 5 jaja
- 200g šećera
- 200g brašna(po mogućnosti oštrog)
- 2 kašike kakao praha
- malo praška za pecivo
Potrebno za kremu:
- 200g maslaca ili margarina
- 100g šećera u prahu
- 5 jaja
- 5 kašika brašna
- 1/2 litra mlijeka
- 5 kašika šećera,kristal
Priprema:
Uključite pećnicu i zagrijte na 180C.
Lim za pečenje (moj je dimenzija 30x32 a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.
Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.
Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.
Smjesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta.
Pečeni biskvit preokrenite naopako pa na njega ravnomjerno žlicom sipajte preljev koji ste pripremili od: pola čaše mlijeka(1dl),jedne kašike šećera i kašičice vanilije,sve prokuhano zajedno
Za pripremu žute kreme potrebno je u posudi prokuhati mlijeko.
U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu s mlijekom koje kuha.
Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
Pjenasto izradite maslac i štaub šećer pa im dodajte ohlađenu kremu i sve još kratko miksajte da se sve fino sjedini.
Žutu kremu nanesite na ohlađeni biskvit.
Sada još napravite šaum.
Uzmite 100 g šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.
Dok se sirup kuha bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im 100g šećera , još miješajte minutu-dvije.
Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje sipajte ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.
Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promiješajte.
Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.
Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.
Dobro ga ohladite prije posluživanja. Dobar tek!
Izvor:najboljireceptiii.blogspot.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar