nedjelja, 23. prosinca 2018.

Fini sočni kremasti kolač - češki kolač


Ako ste ljubitelj finih ,kremastih kolača ovaj recept koji sam nedavno pronašla je idealan za vas.
Pred nama je sezona blagdana i jedinstvena prilika da svoju trpezu zkrasite oviom fantastičnom poslasticom,zaista je njamiii....



                                           



Potrebno:

- 5 jaja

- 200g šećera

- 200g brašna(po mogućnosti oštrog)

- 2 kašike kakao praha

- malo praška za pecivo

Potrebno za kremu:

- 200g maslaca ili margarina

- 100g šećera u prahu

- 5 jaja

- 5 kašika brašna

- 1/2 litra mlijeka

- 5 kašika šećera,kristal


Priprema:

Uključite pećnicu i zagrijte na 180C.

Lim za pečenje (moj je dimenzija 30x32 a može biti i onaj uži i duži) premažite uljem i pospite oštrim brašnom.


Pomiješajte brašno s kakaom i skupa prosijte.


Bjelanjke izradite u čvrt snijeg, uz stalno miksanje dodajte im šećer pa zatim i vodu. Sada dodajte jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno s kakaom.


Smjesu sipajte u pripremljeni lim, ubacite u zagrijanu pećnicu i pecite 30-40 minuta.


Pečeni biskvit preokrenite naopako pa na njega ravnomjerno žlicom sipajte preljev koji ste pripremili od: pola čaše mlijeka(1dl),jedne kašike šećera i kašičice vanilije,sve prokuhano zajedno

Za pripremu žute kreme potrebno je u posudi prokuhati mlijeko.

U drugoj posudi dobro izradite žumanjke sa šećerom, nakon 2-3 minute miksanja dodajte malo vrućeg mlijeka da se jaja temperiraju, promiješajte pa dodajte brašno i sve skupa sipajte u posudu s mlijekom koje kuha. 


Smanjite vatru (ili nakratko maknite s vatre) i brzo miješajte kremu pjenjačom kako se ne bi zgrudala. Kuhajte kremu na laganoj vatri nekoliko minuta, dok se ne zgusne, maknite s vatre i ostavite da se ohladi.

Pjenasto izradite maslac i štaub šećer pa im dodajte ohlađenu kremu i sve još kratko miksajte da se sve fino sjedini.

Žutu kremu nanesite na ohlađeni biskvit.


Sada još napravite šaum.



Uzmite 100 g šećera stavite u malu posudu, dodajte vodu i stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri dok ne nastane gušći sirup.

Dok se sirup kuha bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im 100g šećera , još miješajte minutu-dvije. 


Sada sirup maknite s vatre i uz stalno miksanje sipajte ga u bjelanjke, lagano, u tankom mlazu. Bjelanjci će postati prekrasno sjajni.

Na kraju dodajte limunov sok i sve još kratko promiješajte.

Snijeg od bjelanjaka nanesite preko žute kreme.


Po želji, pospite kolač kakaom ili čokoladom u prahu.

Dobro ga ohladite prije posluživanja. Dobar tek!



Izvor:najboljireceptiii.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar