Ovaj recept je prava vitaminska bomba,prepun vitamina i minerala koji su potrebni za naše zdravlje,savršena salata sa tunjevinom oduševit će vas svojim ukusom i bogatstvom zdravih sastojaka.
Ovo je recept slavnog kuhara Džejmija Olivera i sigurno će vas oduševiti jer je uistinu jamiii..
Potrebno:
- 4 zrela paradajza različitih boja
- 2 svježa crvena čilija
- 2 grančice svježeg bosiljka
- 150 g integralnog kuskusa
- 2 čena bijelog luka
- 225 g tunjevine
- 1 cijeli muškatni oraščić
- 1 kašičica sušenog origana
- maslinovo ulje
- 1 kašičica mladih kapara
- 4 mlada luka
- 300 g špargli
- 1 puna šaka blitve
- 30 g fete
Priprema:
Uzmite kuskus,istresite u posudu i prelite sa hladnom vodom da odstoji dok pripremate ostale sastojke.
Paradajz jednostavno narežite na četvrtine, jedan čili očistite od sjemenki, sve stavite u multipraktik, dodajte listiće bosiljka, narendanu koru i sok limuna, prstohvat morske soli i crnog bibera i 150 ml hladne vode.
Sve na brzinu izmiksajte, mješavinu prelijte u zdjelu, umješajte kuskus, zdjelu poklopite i ostavite da se jedan sat namače.
Kad kuskus upije sve ukuse, probajte ga i začinite do savršenstva.
Oljuštite bijeli luk, pa ga sitno nasjeckajte zajedno sa preostalim čilijem.
Tunjevinu začinite biberom i sa malo narendanog muškatnog oraščića, zatim je još natrljajte origanom i jednom kašičicom ulja.
Teflonski tiganj stavite na jaku vatru, pa ribu naglo pecite do dva minuta sa svake strane: kad je okrenete, dodajte čili, bijeli luk i kapare, pa tiganj oprezno malo protresite da se sve lijepo prodinsta.
Očistite mladi luk i špargle, razrežite ih po dužini, baš kao i stabljike blitve, pa sve to stavite u tiganj da se peče.
Povrće podlijte sa malo vode, tiganj poklopite i na pari kuvajte četiri minuta ili jednostavno dok ne omekša.
Kuskus malo razbacajte viljuškom, pospite namrvljenom fetom, na sve to nabacajte povrće, narežite tunjevinu i jelo poslužite sa limunom kojim ćete sve začiniti.
Izvor:aura.ba,foto:compliments.ca
Nema komentara:
Objavi komentar