Kada sam pronašla ovaj recept jednostavno me oduševio, fine hrskave palačinke (lepinice) punjene špinatom,sirom, lukom i muškatnim oraščićem koji daje poseban šmek, jednostavno su neodoljive...

Potrebno:
- 250g špinata
- 1 kašika maslinovog ulja,
- 1 glavica luka (isjeckana),
- 4 čehna bijelog luka (isjeckan),
- muškantni oraščić (nariban),malo bibera
- kašika feta sira,
- 3 kašike parmezana (nariban),
- 1 kašika brašna,
- 1/2 kašike mlijeka
Priprema:
U dubljoj posudi pomiješajte brašno i sol. Napravite rupu u centru i dodajte 1 kašiku ulja i vode.
Rukama mijesite 10 minuta pa tijesto podijelite na četiri loptice. Stavite ih na nabrašnjenu površinu, prekrijte vlažnom krpom da odleži 25 minuta.
Fil:
U neljepljivoj tavi na kašiki maslinovog ulja dinstajte luk i bijeli luk dok ne zažuti.
Dodajte špinat, muškatni oraščić, papriku, feta sir, parmezan.
Pokrijte i kuhajte sve zajedno tri minute.
Posebno izmiješajte brašno i mlijeko, te mješavinu dodajte u posudu gdje kuhate fil neprestano miješajući dok ne dobijete gusti umak. Sklonite s vatre.
Podijelite smjesu špinata u četiri jednaka dijela.
Na razvaljano tijesto promjera 13 cm po sredini, pravilno rasporedite fil.
Preklopite rubove tijesta prema sredini i dobro ih prstima prilijepite.
Zagrijte ulje na tavi i pržite jednu po jednu punjenu palačinku dok s obje strane ne poprime zlatnosmeđu boju, pritom pazeći da se ne zalijepe.
Služite toplo uz jogurt i po želji salatu. Dobar tek!
Izvor:azramagazin
Nema komentara:
Objavi komentar