Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
petak, 17. svibnja 2019.
Rafaelo torta sa čokoladom i keksom,fina kremasta slatka čarolija
Obožavam kremaste torte, i ovaj recept je baš takav, fina kremasta torta koja će oduševiti sve one koji je jednom probaju. Fantastični spoj kokosa, vanilije, limuna i čokolade a uz to još i finog mekanog keksa,zaista jamiii...
Potrebno za koru:
-5 bjelanjaka
-300gr šećera
-100gr brašna
-150gr kokosa
-sok od limuna
-1 pr za pecivo
-2 dcl mlijeka
Potrebno za kremu:
-5 žumanjaka
-3 kašike šećera
-2 kašike brašna ili gustina
-1puding od vanilije
-pola litra mlijeka
-1 margarin
-100gr šećera u prahu
-1 vanilin šećer
-50gr čokolade za kuhanje
+keks
Priprema:
-Prvo umutiti bjelanca s mrvicu soli u čvrstu smjesu,dodavati postepeno šećer i sok od limuna
-Dodati i brašno,kokos,pr za pecivo te miješati da sve bude jednolično
-Istresti smjesu u tepsiju na pek papir..peći 20-25 min na 180C
-Ispečenu koru zaliti sa 2dcl mlijeka..ostaviti po strani dok se ne pripremi krema
KREMA:
-Od pola litra mlijeka izdvojiti 200ml i u njemu razmutiti puding
-Preostali dio mlijeka skupa sa šećerom staviti na vatru da se kuha
-U razmućeni puding dodati i razmućena žumanca,te sve skupa dodati mlijeku kojem se kuha
-Miješati kremu dok se ne zgusne
-Ostaviti da se prohladi..za to vrijeme umutiti margarin koje je prethodno omekšan na sobnoj temp.sa šećerom u prahu,te dodati prohladjeni krem u margarin
-Sve skupa dobro miksati dok se ne dobije svilenkasta struktura kreme
-Kremu podijeliti na dva dijela,s tim da se u jedan dio doda 50gr istopljene čokolade a drugi dio ostaje svijetle boje
-Po već pripremljenoj kori mazati prvo svijetlu kremu,pa red keksa namočen u mlijeko,po keksu smedja krema
-Po vrhu posuti kokosovim brašnom
Izvor:isprobanirecepti.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar