ponedjeljak, 15. srpnja 2019.

Pržena piletina u umaku od gljiva, jelo u kojem ćete uživati !


Aromatično,ukusno jelo koje će vas oduševiti, pripremite piletinu na nov i drugačiji način, vjerujem da ćete uživati u finim okusima, dobar tek!


                   Pan-fried chicken in mushroom sauce


Potrebno:

- 2 žlice suncokretovog ulja

- 6 velikih, slobodnih pilećih bataka sa karabatkom, prepolovljenih na zglobu tako da imate 6 bedara i 6 bataka

- 700ml  pilećeg temeljca ili vode

- 50 g maslaca

- 1 luk, fino isjeckan na kockice

- 400 g  gljiva

- 300 ml  suho bijelo vino

- 250 ml vrhnja za kuhanje


Priprema:

Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje bez lijepljenja.

Pržite bedra 8-10 minuta, samo na strani kože, do zlatno smeđe, a zatim prebacite u posudu za pečenje.

Pržite batkove oko 5 min sa svake strane i dodajte ih bedrima.

Ulijte pileći temeljac preko proprženih pilećih komada u lonac. Trebalo bi biti dovoljno zaliha za pokrivanje piletine, ako ne dodajte i malo vode.

Pustite temeljac da proključa zatim i pokrijte, ostavljajući lagano odškrinuti poklopac. Smanjite temperaturu  ispod točke kuhanja i nastavite kuhati 30-35 min dok se ne skuha piletina.

Dok se piletina kuha, izlijte ulje iz tave.

Potom zagrijte maslac u tavi i dodajte luk. Dinstajte luk 5 minuta dok ne postane mekan, ali ne obojen.

Pojačajte toplinu, dodajte gljive, zatim pržite 3 minute dok ne omekšaju i počnu divno mirisati.

Prelijte preko bijelog vina, podignite toplinu na maksimum i brzo kuhajte 6-8 minuta dok se ne smanji za dvije trećine. Isključite toplinu i ostavite sa strane dok se piletina ne skuha.

Kada je piletina skuhana, dodajte je u gljive i bijelo vino u tavi, vratite na jaču temperaturu da proključa i tako dinstajte dok se ponovno smanji za dvije trećine i dok ne postane gust i sirupast.

Ulijte  vrhnje, dovedite je do prokuhavanja, začinite ako želite, a zatim je prelijte preko piletine.

Zagrijte piletinu u umaku 2-3 minute, a zatim isključite toplinu i ostavite nekoliko minuta prije posluživanja.

Dobar tek!


Izvor:bbcgoodfood.com

Nema komentara:

Objavi komentar