Aromatično,ukusno jelo koje će vas oduševiti, pripremite piletinu na nov i drugačiji način, vjerujem da ćete uživati u finim okusima, dobar tek!

Potrebno:
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 6 velikih, slobodnih pilećih bataka sa karabatkom, prepolovljenih na zglobu tako da imate 6 bedara i 6 bataka
- 700ml pilećeg temeljca ili vode
- 50 g maslaca
- 1 luk, fino isjeckan na kockice
- 400 g gljiva
- 300 ml suho bijelo vino
- 250 ml vrhnja za kuhanje
Priprema:
Zagrijte ulje u velikoj tavi za prženje bez lijepljenja.
Pržite bedra 8-10 minuta, samo na strani kože, do zlatno smeđe, a zatim prebacite u posudu za pečenje.
Pržite batkove oko 5 min sa svake strane i dodajte ih bedrima.
Ulijte pileći temeljac preko proprženih pilećih komada u lonac. Trebalo bi biti dovoljno zaliha za pokrivanje piletine, ako ne dodajte i malo vode.
Pustite temeljac da proključa zatim i pokrijte, ostavljajući lagano odškrinuti poklopac. Smanjite temperaturu ispod točke kuhanja i nastavite kuhati 30-35 min dok se ne skuha piletina.
Dok se piletina kuha, izlijte ulje iz tave.
Potom zagrijte maslac u tavi i dodajte luk. Dinstajte luk 5 minuta dok ne postane mekan, ali ne obojen.
Pojačajte toplinu, dodajte gljive, zatim pržite 3 minute dok ne omekšaju i počnu divno mirisati.
Prelijte preko bijelog vina, podignite toplinu na maksimum i brzo kuhajte 6-8 minuta dok se ne smanji za dvije trećine. Isključite toplinu i ostavite sa strane dok se piletina ne skuha.
Kada je piletina skuhana, dodajte je u gljive i bijelo vino u tavi, vratite na jaču temperaturu da proključa i tako dinstajte dok se ponovno smanji za dvije trećine i dok ne postane gust i sirupast.
Ulijte vrhnje, dovedite je do prokuhavanja, začinite ako želite, a zatim je prelijte preko piletine.
Zagrijte piletinu u umaku 2-3 minute, a zatim isključite toplinu i ostavite nekoliko minuta prije posluživanja.
Dobar tek!
Izvor:bbcgoodfood.com
Nema komentara:
Objavi komentar