Ovaj kruh je tako podatan, mekan kao duša i sigurno ćete ga obožavati i uživati u njegovom mirisu i ukusu. Veoma se jednostavno priprema ,bez dužeg zadržavanja u kuhinji i sve je gotovo za nekih tridesetak minuta.

Potrebno:
- 450g brašna
- 1,5 kašičica sode bikarbone
- kašičica soli i kašičica šećera
- 200ml jogurta ili mlaćenice
- malo ulja
Priprema:
U dublju posudu odnosno vangel za brašno istresti brašno,dodati suhe sastojke a potom malo ulja otprilike dvije kašike i polako sipati jogurt kako bi mijesili tijesto.
U početku to možete raditi kašikom a kako tijesto postaje kruće koristite ruke.
Ako je količina jogurta nedovoljna da se dobije fina glatka masa, dodajte malo vode ili mlijeka.
U manju tepsiju koju ste premazali sad stavljajte tiesto tako da od mase koju ste umijesili kidate manje loptice i prstima ih razvlačite na širinu vaše tepsije.
Razvučene loptice tijesta lagano prstima stavite u tepsiju jednu nna drugu uz premazivanje uljem svake naredne .
Sad polako prstima tijesto vucite od krajeva prema sredini kako bi dobili oblik kruha.
Ako vam se tijesto lijepi za ruke trebate svaki put malo ulja staviti po prstima.
Dobiveni kruh tijesto okrenite tako da onaj dio koji ste sabirali prema sredini dodje na donji dio tepsije, lagano prstima malo pritisnite kako bi tijesto bilo u cijeloj veličini tepsije i stavite u zagrijanu pećnicu da se peče.
Pecite na 200C oko pola sata,dok kruh dobije finu zlatnu boju ili jenostavno provjerite drvenom čačkalicom te ako se tijesto ne lijepi kruh je pečen.
Kada ste izvadili iz pećnice ostavite kruh da malo odstoji prekriven kuhinjskom krpom, kako bi imali finu mekanu koricu.
Ovaj kruh je tako podatan, mekan kao duša i sigurno ćete ga obožavati i uživati u njegovom mirisu i ukusu.
Foto:kurir.rs
Nema komentara:
Objavi komentar