srijeda, 6. svibnja 2020.

Preukusni krompir iz rerne punjen feta sirom, jednostavno neodoljivo


Savršena jelo u kojem ćete uživati, povoljno za  večeru kao i za druge obroke.  Mirisni, simpatičan okus sumaca osvježavajući je kontrast kremasto tučene fete sir.Ukoliko morate izbjegavati feta sir tad kao alternativu možete koristiti mladi sir ili kiselo vrhnje,okus je i dalje fantastičan...


                                     Jacket potato with whipped feta & sumac

Potrebno:

- 1 krompir za pečenje

- 2 kašike maslinovog ulja

- ½ kašike belog luka

- 50g feta

- 50g grčkog jogurta

- 1 pečena crvena paprika iz staklenke (oko 25g)

- ½ kašičice ruja

- nekoliko listova bosiljka za posluživanje


Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220C / 200C ventilator / gas 6.

Krompir sve stavite vilicom i pecite 1 sat dok izvana ne postane zlatno i mekano.

Pomiješajte 1 kašiku maslinovog ulja sa belom soli. Izrežite dubok križ na vrhu jakne odnosno kore krompira, nakapajte češnjakovo ulje u krst i istrljajte ga spolja. Vratite u rernu i pecite još 15 min, dok rubovi ne postanu zlatni i hrskavi.

U međuvremenu, zdrobite fetu u posudu, dodajte jogurt i sve zajedno umutite dok ne postane kremasto.

Umiješajte sitno isjeckanu crvenu papriku s  mljevenim paprom i dodajte u  tučenu fetu te utisnite u otvor na krompiru koji ste napravili.

Poprskajte je  s rujem, pospite ga preostalim 1 kašikom maslinovog ulja i po vrhu razbacite nekoliko isječenih listova bosiljka, ako želite.

Izvor:Good Food magazine

Nema komentara:

Objavi komentar