Savršena jelo u kojem ćete uživati, povoljno za večeru kao i za druge obroke. Mirisni, simpatičan okus sumaca osvježavajući je kontrast kremasto tučene fete sir.Ukoliko morate izbjegavati feta sir tad kao alternativu možete koristiti mladi sir ili kiselo vrhnje,okus je i dalje fantastičan...

Potrebno:
- 1 krompir za pečenje
- 2 kašike maslinovog ulja
- ½ kašike belog luka
- 50g feta
- 50g grčkog jogurta
- 1 pečena crvena paprika iz staklenke (oko 25g)
- ½ kašičice ruja
- nekoliko listova bosiljka za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220C / 200C ventilator / gas 6.
Krompir sve stavite vilicom i pecite 1 sat dok izvana ne postane zlatno i mekano.
Pomiješajte 1 kašiku maslinovog ulja sa belom soli. Izrežite dubok križ na vrhu jakne odnosno kore krompira, nakapajte češnjakovo ulje u krst i istrljajte ga spolja. Vratite u rernu i pecite još 15 min, dok rubovi ne postanu zlatni i hrskavi.
U međuvremenu, zdrobite fetu u posudu, dodajte jogurt i sve zajedno umutite dok ne postane kremasto.
Umiješajte sitno isjeckanu crvenu papriku s mljevenim paprom i dodajte u tučenu fetu te utisnite u otvor na krompiru koji ste napravili.
Poprskajte je s rujem, pospite ga preostalim 1 kašikom maslinovog ulja i po vrhu razbacite nekoliko isječenih listova bosiljka, ako želite.
Izvor:Good Food magazine
Nema komentara:
Objavi komentar