subota, 8. kolovoza 2020.

Zapečena piletina s tikvicama i kačkavaljem u umaku od pavlake - pravi ljetni užitak

 U vrelim ljetnim danima svi tražimo lagana i osvježavajuća jela koja se pripremaju brzo i jednostavno bez suvisnog korištenja rerne i kuhanja satima. Piletina koja je prepuna proteina i jako zdrava u kombinaciji sa tikvicama koja obiluju vlaknima idealan je izbor za vas, s toga pripremite piletinu s tikvicama u finom sosu od pavlake.


                                 Lagani nedjeljni ručak: Piletina za tikvicama u rerni sa pavlakom


Potrebno:

pileći file dva komada

- 1 mlada tikvica

- 2 jaja

- 100 gr kisele pavlake

- 50 ml mlijeka

- ulje, so, bijeli luk granule

- listovi kačkavalja plus kačkavalj za rendanje


Priprema:


Meso isjeći na tanje filete posoliti i izlupati blago izmedju folije. 

Tikvicu oguliti i isjeći na tanje krugove pa posoliti da odstoji 16 min. 

Meso prepržiti u tiganju blago da porumeni na malo masnoće.

Manju tepsliju podmazati uljem. 

Listove kačkavalja isjeći na četiri dijela kao i meso na manje kriške. 

Ređati po dužini pleha koji ste podmazali uljem kačkavalj, tikvicu, meso, kačkavalj tikvicu meso i tako dok imate materijala.

U činiju razlupati jaja dodati pavlaku i mlijeko i dobro izjednačiti..

Preliti meso i tikvice i peći oko 50 min na 210 stepeni C. 

Pred kraj posuti rendanim kačavaljem i vratiti u rernu da zarumeni.

Dobar tek!


Izvor:nezavisne.com

Nema komentara:

Objavi komentar