U vrelim ljetnim danima svi tražimo lagana i osvježavajuća jela koja se pripremaju brzo i jednostavno bez suvisnog korištenja rerne i kuhanja satima. Piletina koja je prepuna proteina i jako zdrava u kombinaciji sa tikvicama koja obiluju vlaknima idealan je izbor za vas, s toga pripremite piletinu s tikvicama u finom sosu od pavlake.
Potrebno:
- pileći file dva komada
- 1 mlada tikvica
- 2 jaja
- 100 gr kisele pavlake
- 50 ml mlijeka
- ulje, so, bijeli luk granule
- listovi kačkavalja plus kačkavalj za rendanje
Priprema:
Meso isjeći na tanje filete posoliti i izlupati blago izmedju folije.
Tikvicu oguliti i isjeći na tanje krugove pa posoliti da odstoji 16 min.
Meso prepržiti u tiganju blago da porumeni na malo masnoće.
Manju tepsliju podmazati uljem.
Listove kačkavalja isjeći na četiri dijela kao i meso na manje kriške.
Ređati po dužini pleha koji ste podmazali uljem kačkavalj, tikvicu, meso, kačkavalj tikvicu meso i tako dok imate materijala.
U činiju razlupati jaja dodati pavlaku i mlijeko i dobro izjednačiti..
Preliti meso i tikvice i peći oko 50 min na 210 stepeni C.
Pred kraj posuti rendanim kačavaljem i vratiti u rernu da zarumeni.
Dobar tek!
Izvor:nezavisne.com
Nema komentara:
Objavi komentar