Kada jednom napravite ove kotlete toliko će vas osvojiti da ćete svako malo htjeti da ih pripremate jer su zaista fantastični,tako jednostavni za pripremu.
Potrebno je 20 minuta da se napravi. Kotleti od pilećih prsa, izdubljeni u brašnu, smeđi, posluženi sa umakom od maslaca, limunovog soka, kapara i temeljca ili vina
- 2-4 polovine pilećih prsa bez kostiju (1 1/2 kilograma) ili 4-8 pilećih kotleta
- 1/2 šolje brašna
- 1/4 kašičice soli
- mljeveni crni biber
- 3 kašike ribanog parmezana
- 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 kašike maslaca
- 1/2 šolje pilećeg temeljca ili suhog bijelog vina (kao što je sauvignon blanc)
- 2 kašike limunovog soka
- 1/4 šalice slanih kapara
- 2 kašike svježeg nasjeckanog peršina
Priprema:
Narežite vodoravno polovice pilećih prsa, otvorivši ih kao leptir.
Ako su komadi pilećih prsa s kojima radite veliki, možda ćete ih htjeti prerezati na dva dijela. Ako su dijelovi i dalje debeli , stavite ih između dva komada plastične folije i lupite čekićem za meso te rastanjite na 1/4 -inch debljina.
Pomiješajte brašno, sol, papar i naribani parmezan.
Isperite komade piletine u vodi. Temeljito ih uvaljajte u smjesu brašna, dok se dobro ne premažu.
Zagrijte maslinovo ulje i 2 kašike maslaca u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte polovinu komada piletine, nemojte natrpati posudu. Pržite sa svake strane, oko 3 minute dok dobije finu smeđu boju te ostavite po strani. Izvadite piletinu iz tave i rezervirajte na tanjir.
Na isti način skuhajte i ostale komade piletine,a potom izvadite ih iz posude.
Stavite prsa na rešetku iznad posude za pečenje i držite na toplom u pećnici od 225 ° F dok pripremate sos.
U tavu dodajte pileći temeljac ili bijelo vino, limunov sok i kapare. Lopaticom stružite smeđe dijelove. Smanjite sos na pola.
Umutite preostale 2 kašike putera.
Piletinu izvadite iz pećnice servirajte na tanjure i poslužite prelivenu s umakom . Pospite peršunom.
Dobar tek!
Izvor:simplyrecipes.com
Nema komentara:
Objavi komentar