nedjelja, 27. rujna 2020.

Osjetite ljeto i u dugim zimskim danima uz marinirane šljive i grožđe, jednostavno i lako za pripremu

 Tražeći jednostavne recepte za pripremu zimnice koja će nas uveseljavati tokom cijele zime, naletih na ovaj jako interesantan recept na stranicama Azra magazina, savršeno , marinada od šljiva i grožđa koja može trajati i do tri godine a da se ne pokvari, pa zašto ne probati...





Potrebno:

- 2kg šljiva mađarica

- 1kg bijelog grožđa

- 120g šećera

- 1 kašika soli

- 6 klinčića

- 2 šipke krupnog cimeta i malo sirćetne kiseline


Priprema:

Šljive  i  bijelog grožđa dobro oprati u hladnoj vodi i složiti u staklenku u koju može stati ova količina. 

Voće se mora ovako redati: prvo nekoliko redova šljiva, zatim grožđa, i to paziti da grozdovi budu ucijelo, a posljednji red završiti šljivama.

Ovako napunjenu staklenku nasuti čistom hladnom vodom. 

Zatim vodu ocijediti, izručiti u šerpu i pustiti da prokuha. 

U kipuću vodu sipati malo sirćetne kiseline, ali paziti da voda ne bude suviše kisela, a potom dodati žlicu kuhinjske soli, šećer, klinčiće i šipke krupnog cimeta.

Sve kuhati 10 minuta, zatim šerpu skinuti sa štednjaka, staviti da se sok ohladi i njime napuniti staklenku, da šljive i grožđe ogreznu u soku. 

Staklenku povezati celofanom i ostaviti na hladnom mjestu do upotrebe.

Uživajte tokom zime u ovoj poslastici!

Nema komentara:

Objavi komentar