Tražeći jednostavne recepte za pripremu zimnice koja će nas uveseljavati tokom cijele zime, naletih na ovaj jako interesantan recept na stranicama Azra magazina, savršeno , marinada od šljiva i grožđa koja može trajati i do tri godine a da se ne pokvari, pa zašto ne probati...
Potrebno:
- 2kg šljiva mađarica
- 1kg bijelog grožđa
- 120g šećera
- 1 kašika soli
- 6 klinčića
- 2 šipke krupnog cimeta i malo sirćetne kiseline
Priprema:
Šljive i bijelog grožđa dobro oprati u hladnoj vodi i složiti u staklenku u koju može stati ova količina.
Voće se mora ovako redati: prvo nekoliko redova šljiva, zatim grožđa, i to paziti da grozdovi budu ucijelo, a posljednji red završiti šljivama.
Ovako napunjenu staklenku nasuti čistom hladnom vodom.
Zatim vodu ocijediti, izručiti u šerpu i pustiti da prokuha.
U kipuću vodu sipati malo sirćetne kiseline, ali paziti da voda ne bude suviše kisela, a potom dodati žlicu kuhinjske soli, šećer, klinčiće i šipke krupnog cimeta.
Sve kuhati 10 minuta, zatim šerpu skinuti sa štednjaka, staviti da se sok ohladi i njime napuniti staklenku, da šljive i grožđe ogreznu u soku.
Staklenku povezati celofanom i ostaviti na hladnom mjestu do upotrebe.
Uživajte tokom zime u ovoj poslastici!
Nema komentara:
Objavi komentar