nedjelja, 27. rujna 2020.

Još uvijek stigete napraviti preukusni đem od šljiva sa đumbirom koji je jako ukusan i zdrav

 Ako još uvijek niste pripremili đem od šljiva, još uvijek stignete, a ako i jeste tada probajte i ovu jako zanimljivu i zdravu varijantu jer ćete uživati u fantastičnom mirisu i slasnom zalogaju, jednostavno miriše na još.....





Potrebno:

- 4 kg šljiva

- 500 g fruktoze

- 4 vanilin šećera

- kašičica mljevenog kardamoma

- 2 kašičice mljevenog cimeta

- sok od 1 limuna, bijeli dio kore od 1 limuna

- 100 g đumbira

- 100 ml ruma

Priprema:

Operite šljive, očistite ih od koštica i prepolovite na pola. 

Đumbir očistite i ogulite od kore, izrežite na šire kriške i dodajte šljivama, potom u lonac dodajte sok od jednog limuna, fruktozu ili šećer te vanilin šećer pa sve dobro promiješajte i ostavite da se šljive maceriraju, odnosno, da odstoje u šećeru kako bi se od plodova šljiva izdvojila tekućina.

 Možete ih ostaviti u frižideru i preko noći, ali ako nemate vremena, neka odstoje tako najmanje tri sata. 

Stavite lonac sa šljivama na laganu vatru i neka polako zakuha a kad je zakuhalo, dodajte začine cimet i kardamom te na veće komade narezani bijeli dio korice od limuna. 

Pustite da se džem kuha na laganoj vatri oko sat i 30 minuta a pri kuhanju možete, ali ne morate skidati pjenu koja se stvara, jer ako džem lagano kuha, pjena će se manje stvarati.

Na kraju, 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte rum i dobro promiješajte. 

Provjerite je li džem kuhan, ako se džem prilikom guranja prstom ili kašikom lagano mreška, džem je spreman za ulijevanje u tegle. 

Tegle sterilizirajte u vrućoj rerni ili mikrovalnoj pećnici, izvadite ih pa odmah u njih ulijevajte vrući džem. 

Kad ste ulili džem u teglu, po površini zalijte žlicom ruma i zatvorite teglu a ako želite dodatno hermetički zatvorite tegle tad ih okrenite naopačke, poklopcima prema dole.

Zamotajte ili prekrite u krpom ili većim peškirom, pustite da se tako hlade dok se potpuno ne ohlade.

Spremite u ostavu i uživajte u ovoj poslastici!

Izvor:Azra magazin

Nema komentara:

Objavi komentar