Ako još uvijek niste pripremili đem od šljiva, još uvijek stignete, a ako i jeste tada probajte i ovu jako zanimljivu i zdravu varijantu jer ćete uživati u fantastičnom mirisu i slasnom zalogaju, jednostavno miriše na još.....
Potrebno:
- 4 kg šljiva
- 500 g fruktoze
- 4 vanilin šećera
- kašičica mljevenog kardamoma
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- sok od 1 limuna, bijeli dio kore od 1 limuna
- 100 g đumbira
- 100 ml ruma
Priprema:
Operite šljive, očistite ih od koštica i prepolovite na pola.
Đumbir očistite i ogulite od kore, izrežite na šire kriške i dodajte šljivama, potom u lonac dodajte sok od jednog limuna, fruktozu ili šećer te vanilin šećer pa sve dobro promiješajte i ostavite da se šljive maceriraju, odnosno, da odstoje u šećeru kako bi se od plodova šljiva izdvojila tekućina.
Možete ih ostaviti u frižideru i preko noći, ali ako nemate vremena, neka odstoje tako najmanje tri sata.
Stavite lonac sa šljivama na laganu vatru i neka polako zakuha a kad je zakuhalo, dodajte začine cimet i kardamom te na veće komade narezani bijeli dio korice od limuna.
Pustite da se džem kuha na laganoj vatri oko sat i 30 minuta a pri kuhanju možete, ali ne morate skidati pjenu koja se stvara, jer ako džem lagano kuha, pjena će se manje stvarati.
Na kraju, 10 minuta prije kraja kuhanja dodajte rum i dobro promiješajte.
Provjerite je li džem kuhan, ako se džem prilikom guranja prstom ili kašikom lagano mreška, džem je spreman za ulijevanje u tegle.
Tegle sterilizirajte u vrućoj rerni ili mikrovalnoj pećnici, izvadite ih pa odmah u njih ulijevajte vrući džem.
Kad ste ulili džem u teglu, po površini zalijte žlicom ruma i zatvorite teglu a ako želite dodatno hermetički zatvorite tegle tad ih okrenite naopačke, poklopcima prema dole.
Zamotajte ili prekrite u krpom ili većim peškirom, pustite da se tako hlade dok se potpuno ne ohlade.
Spremite u ostavu i uživajte u ovoj poslastici!
Izvor:Azra magazin
Nema komentara:
Objavi komentar