Ova izdašna pita od piletine i slatkog kukuruza sigurno će vam biti omiljena. Malo dodane slanine donosi ukusan i poseban šmek, koji će zasigurno zadovoljiti cijelu porodicu.
Potrebno:
- 1,2 kg pilećih batkova
- 15g putera
- 90g dimljene slanine lardoni
- 1 veliki luk, prepolovljen i sitno narezan
- 1 veliki poriluk, obrezan i sitno narezan (samo bijeli i blijedozeleni dijelovi)
- 250g zrna slatkog kukuruza šećerca, svježe, smrznuto ili konzervirano (ako je svježe, isječeno iz 2 puna klipa)
- 300 ml svježeg pilećeg temeljca
- 3 kašike običnog brašna
- 200 ml suvog bijelog vina
- 1 lovorov list
- 100 ml vrhnja za kuhanje ili pavlake
- 1 kašičica Dijon senfa
- 320g lisnatog tijesta od maslaca
- 1 jaje, lagano tučeno
- sezonsko povrće na pari, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 ° C, ventilator na 180 ° C, gas 6. Rasporedite pileće butine u lim za pečenje, kožom okrenutom prema gore i pecite 25-30 minuta, dok koža ne postane zlatna i hrskava.
U međuvremenu otopite puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri i dodajte slaninu lardone. Nakon što počnu šuštati, dodajte luk i lagano smanjite temperaturu. Kuhajte, često miješajući, 10-15 minuta, dok luk ne postane vrlo mekan i ne počne zlatiti. Dodajte narezani poriluk, pokrijte poklopcem i kuhajte 5 minuta. Ostaviti sa strane da se malo ohladi.
Kad je piletina pržena, sipajte sokove iz lima u merni vrč. Prženo meso pocepajte na velike komade; odbacite kožu i kosti. Rasporedite u posudu za pečenje 20 cm x 25 cm sa zrnom kukuruza i ohladite dok ne zatreba.
Kašikom dodajte žlicu masti od sokova od piletine i bacite. Trebalo bi ostati 300 ml pilećeg ‘zaliha’. Ako ne, nadoknadite tečnost dodatnim pilećim temeljcem ili jednostavno koristite 300g / 300ml pilećeg temeljca.
Vratite tavu slanine i praziluka na vatru. Uliti brašno i kuhati 2 minute uz miješanje. Umiješajte vino i lovorov list i mjehuriće na par minuta. Postepeno umiješajte pileći temeljac i brzo prokuhajte. Pirjati 5 minuta, dok se ne zgusne. Dodajte vrhnje i dinstajte još 3 minute. Poklopiti i ostaviti sa strane da se malo ohladi, a zatim umiješati senf i provjeriti začin; ne treba joj sol jer je slanina već slana. Izvadite lovorov list i žlicom prelijte gustim umakom piletinu i slatku koruzu u pećnici.
Lisnato tijesto odmotajte preko fila i dobro uvucite rubove. Napravite prorez u sredini da ispusti paru i premažite pecivo razmućenim jajetom. Pecite 30-35 minuta (i dalje na 200 ° C), dok pecivo ne naraste i ne porumeni. Odmorite se 5-10 minuta prije posluživanja sa zelenilom na pari.
Izvor:tesco.com
Nema komentara:
Objavi komentar