ponedjeljak, 21. rujna 2020.

Ukusna pita od piletine i kukuruza

Ova izdašna pita od piletine i slatkog kukuruza sigurno će vam biti omiljena. Malo dodane slanine donosi ukusan i poseban šmek, koji će zasigurno zadovoljiti cijelu porodicu.





Potrebno:

- 1,2 kg pilećih batkova

- 15g putera

- 90g  dimljene slanine lardoni

- 1 veliki luk, prepolovljen i sitno narezan

- 1 veliki poriluk, obrezan i sitno narezan (samo bijeli i blijedozeleni dijelovi)

- 250g  zrna slatkog kukuruza šećerca, svježe, smrznuto ili konzervirano (ako je svježe, isječeno iz 2 puna klipa)

- 300 ml svježeg pilećeg temeljca

- 3 kašike običnog brašna

- 200 ml suvog bijelog vina

- 1 lovorov list

- 100 ml vrhnja za kuhanje ili pavlake

- 1 kašičica Dijon senfa

- 320g  lisnatog tijesta od maslaca

- 1 jaje, lagano tučeno

- sezonsko povrće na pari, za posluživanje


Priprema:

Zagrijte rernu na 200 ° C, ventilator na 180 ° C, gas 6. Rasporedite pileće butine u lim za pečenje, kožom okrenutom prema gore i pecite 25-30 minuta, dok koža ne postane zlatna i hrskava.

U međuvremenu otopite puter u velikoj šerpi na srednjoj vatri i dodajte slaninu lardone. Nakon što počnu šuštati, dodajte luk i lagano smanjite temperaturu. Kuhajte, često miješajući, 10-15 minuta, dok luk ne postane vrlo mekan i ne počne zlatiti. Dodajte narezani poriluk, pokrijte poklopcem i kuhajte 5 minuta. Ostaviti sa strane da se malo ohladi.

Kad je piletina pržena, sipajte sokove iz lima u merni vrč. Prženo meso pocepajte na velike komade; odbacite kožu i kosti. Rasporedite u posudu za pečenje 20 cm x 25 cm sa zrnom kukuruza i ohladite dok ne zatreba.

Kašikom dodajte žlicu masti od sokova od piletine i bacite. Trebalo bi ostati 300 ml pilećeg ‘zaliha’. Ako ne, nadoknadite tečnost dodatnim pilećim temeljcem ili jednostavno koristite 300g / 300ml pilećeg temeljca.

Vratite tavu slanine i praziluka na vatru. Uliti brašno i kuhati 2 minute uz miješanje. Umiješajte vino i lovorov list i mjehuriće na par minuta. Postepeno umiješajte pileći temeljac i brzo prokuhajte. Pirjati 5 minuta, dok se ne zgusne. Dodajte vrhnje i dinstajte još 3 minute. Poklopiti i ostaviti sa strane da se malo ohladi, a zatim umiješati senf i provjeriti začin; ne treba joj sol jer je slanina već slana. Izvadite lovorov list i žlicom prelijte gustim umakom piletinu i slatku koruzu u pećnici.

Lisnato tijesto odmotajte preko fila i dobro uvucite rubove. Napravite prorez u sredini da ispusti paru i premažite pecivo razmućenim jajetom. Pecite 30-35 minuta (i dalje na 200 ° C), dok pecivo ne naraste i ne porumeni. Odmorite se 5-10 minuta prije posluživanja sa zelenilom na pari.

Izvor:tesco.com

Nema komentara:

Objavi komentar