srijeda, 9. rujna 2020.

Zdrav i ukusan pileći kari za samo 15 minuta

 

Iznenadite svoje najmilije ovim fantastičnim jelom, fini začinski kineski pileći kari koji ćete pojesti za tren.Skuhajte lagan, zdrav kari za samo 15 minuta pripreme. Idealan je i za poneti ,poslužite s lepršavom rižom za zdrav porodični obrok.


                       Chicken curry wth rice and peas in bowls, with chopsticks alongside

Potrebno:

- 4 pileća prsa bez kože, isječena na komade (ili koristite butine ili batake)

- 2 kašičice kukuruznog brašna

- 1 glava luka na kockice

- 2 kašike ulja uljane repice

- 1 češanj belog luka, zgnječen

- 2 kašičice curry praha

- 1 kašičica kurkume

- ½ žličice mlevenog đumbira, prstohvat šećera

- pileći temeljac od 400 ml

- 1 kašičica soja sosa

- šaka smrznutog graška, pirinač za posluživanje


Priprema:

Ubacite isječene komade piletine u kukuruzno brašno i dobro začinite. Stavi ih na stranu.

Pržite luk na polovici ulja u woku na laganoj do srednje jakoj vatri, dok ne omekša - oko 5-6 minuta - zatim dodajte beli luk i kuhajte minutu. 

Umiješajte začine i šećer i kuhajte još minutu, a zatim dodajte temeljac i soja sos, pustite da krčka i kuhajte 20 minuta. Sve ubacite u blender i blendajte dok ne postane glatko.

Obrišite posudu i na preostalom ulju pržite piletinu dok sve ne porumeni. 

Potom prelijte sosomiz blendera u tavu sa piletinom i sve pustite da krčka, umiješajte grašak i kuhajte 5 minuta. Dodajte malo vode ako trebate sos razrijediti. Poslužite sa rižom.

Dobar tek!


Izvor:Good Food magazine

Nema komentara:

Objavi komentar