Iznenadite svoje najmilije ovim fantastičnim jelom, fini začinski kineski pileći kari koji ćete pojesti za tren.Skuhajte lagan, zdrav kari za samo 15 minuta pripreme. Idealan je i za poneti ,poslužite s lepršavom rižom za zdrav porodični obrok.
Potrebno:
- 4 pileća prsa bez kože, isječena na komade (ili koristite butine ili batake)
- 2 kašičice kukuruznog brašna
- 1 glava luka na kockice
- 2 kašike ulja uljane repice
- 1 češanj belog luka, zgnječen
- 2 kašičice curry praha
- 1 kašičica kurkume
- ½ žličice mlevenog đumbira, prstohvat šećera
- pileći temeljac od 400 ml
- 1 kašičica soja sosa
- šaka smrznutog graška, pirinač za posluživanje
Priprema:
Ubacite isječene komade piletine u kukuruzno brašno i dobro začinite. Stavi ih na stranu.
Pržite luk na polovici ulja u woku na laganoj do srednje jakoj vatri, dok ne omekša - oko 5-6 minuta - zatim dodajte beli luk i kuhajte minutu.
Umiješajte začine i šećer i kuhajte još minutu, a zatim dodajte temeljac i soja sos, pustite da krčka i kuhajte 20 minuta. Sve ubacite u blender i blendajte dok ne postane glatko.
Obrišite posudu i na preostalom ulju pržite piletinu dok sve ne porumeni.
Potom prelijte sosomiz blendera u tavu sa piletinom i sve pustite da krčka, umiješajte grašak i kuhajte 5 minuta. Dodajte malo vode ako trebate sos razrijediti. Poslužite sa rižom.
Dobar tek!
Izvor:Good Food magazine
Nema komentara:
Objavi komentar