Ukoliko još uvijek niste probali kokos baklavu, obavezno je napravite, sigurno će vas oduševiti, tako sočna i ukusna, ne baš jaka kao klasična baklava a mirišee fantastično! Zaista je pravo uživanje u svakom zalogaju a što je najbitnije, jakoo jednostavna za pripremu.
Potrebno:
- 0,5kg gotove jufke
- 5 jaja
- 200g kokosovog brašna
- 1 čaša vrhnja
- 1 čaša ulja
- 1 čaša šećera
- 1 prašak za pecivo
Za agdu-preliv:
- 1kg šećera
- 1litar vode
Priprema:
Jaja dobro umutiti, prvo bjelanjke pa dodavati jedno po jedno žumanjce, zatim dodati ostale sastojke i sve miješati da se sjedini.
Dobijeni nadjev podijeliti na tri dijela ili sipati tako da imate dovoljno za tri dijela.
Na dno podmašćene tepsije poredati četiri kore jufke te na njih istresti trećinu nadjeva.
Postupak ponoviti još dva puta a na kraju premazati uljem ili istopljenim puterom.
Peći u zagrijanojh pećnici na 200 C desetak minuta a potom smanjiti temperaturu i peći još nekih dvadeset minuta.
U međuvremenu pripremiti agdu tako da šećer prokuhate s vodom, zatim ostavite da se ohladi.
Vrelu baklavu preliti sa ohlađenom agdom i pokriti, kada se ohladi isjeći.
Dobar tek!
Nema komentara:
Objavi komentar