Današnji recept je za fine kremaste želatin kocke, poslastica gotova za tren a što je još važnije ne peče se, tako da ako vam se jede nešto slatko obavezno probajte ovaj fantastični kolač...
Potrebno:
- 200g šlag pjene
- 100g čokoladnih napolitanki
- 150 g petiti keksa ili plazma keksa
- 6 kašika šećera
- 2 vrećice želatina
- 7dl mlijeka
- 1 šlag krema od čokolade
Priprema:
Prvo od ukupne mase mlijeka odvojite 1dl i potopite želatin da se otopi i nabubri.
Ostalo mlijeko zakuhajte na vatri zajedno sa šećerom, a kada prokuha sklonite sa vatre.
Dodajte nabubreni želatin u toplo mlijeko stalno mješajući kako bi se otopio i da se nebi stvorile grudvice a potom stavite u frižider da se ohladi i stegne, otprilike da ima gustinu meda.
Zatim umutite šlag sa mlijekom i postepeno u umućen šlag dodajte smjesu sa ohlađenim želatinom uz stalno miješanje, oko 15 minuta i na samom kraju dodajte izmrvljene napolitanke te lagano sve sjedinite.
Umutite šlag kremu od čokolade prema uputi na vrećici.
U pleh za tortu ili četvrtasti pleh za kolače veličine 4 sa 5, ređajte pokvašen keks u mlijeko a preko keksa nanesite umućenu smjesu šlaga i želatina. odozgo staviti šlag od čokolade.
Želatin kolač ostaviti u friđider da se stegne i sjeći prije služenja.
Dobar tek!
Izvor:aura.ba
Nema komentara:
Objavi komentar