četvrtak, 19. studenoga 2020.

Poslastica gotova za tren i još bez pečenja

 Današnji recept je za fine kremaste želatin kocke, poslastica gotova za tren a što je još važnije ne peče se, tako da ako vam se jede nešto slatko obavezno probajte ovaj fantastični kolač...




Potrebno:

- 200g šlag pjene

- 100g čokoladnih napolitanki

- 150 g petiti keksa ili plazma keksa

- 6 kašika šećera

- 2 vrećice želatina

- 7dl mlijeka

- 1 šlag krema od čokolade


Priprema:

Prvo od ukupne mase mlijeka odvojite 1dl i potopite želatin da se otopi i nabubri.

Ostalo mlijeko zakuhajte na vatri zajedno sa šećerom, a kada prokuha sklonite sa vatre.

Dodajte nabubreni želatin u toplo mlijeko  stalno mješajući kako bi se otopio i da se nebi stvorile grudvice a potom stavite u frižider da se ohladi i stegne, otprilike da ima gustinu meda.

Zatim umutite šlag sa mlijekom i postepeno u umućen šlag dodajte smjesu sa ohlađenim želatinom uz stalno miješanje, oko 15 minuta i na samom kraju dodajte izmrvljene napolitanke te lagano sve sjedinite.

Umutite šlag kremu od čokolade prema uputi na vrećici.

U pleh za tortu ili četvrtasti pleh za kolače veličine 4 sa 5, ređajte pokvašen keks u mlijeko a preko keksa nanesite umućenu smjesu šlaga i želatina. odozgo staviti šlag od čokolade.

Želatin kolač ostaviti u friđider da se stegne i sjeći prije služenja.

Dobar tek!

Izvor:aura.ba



Nema komentara:

Objavi komentar