srijeda, 30. prosinca 2020.

Fino zapečeni jagnjeći but u ukusnom umaku

Jelo koje je svakako dio svečane trpeze bez obzira šta proslavljali, tako ukusno i sočno da ćete htjeti stalno ga pripremati, fino zapečeni mirisni jagnjeći but u ukusnom umaku koji sami pripremate veoma jednostavno i lako, zaista jamiii...



Potrebno:

-1,5 kg jagnjećeg buta
- 1 dl ulja
- 4 čena belog luka
- 1 kašika sitno narendane limunove kore
- 3 kašike senfa
- 1 dl pavlake
- 2 dl crvenog vina
- 1 glavica luka
- 2 lovorova lista
- 1 grančica ruzmarina
- so, biber, tucana paprika
 

Priprema:

Dva čena očišćenog belog luka zgnječimo dodamo tucani biber i papriku. Dodamo narezanu limunovu koru, so, senf, 2 kašike vode i sve dobro promešamo.

Smesom premažemo jagnjeći but i ostavimo ga da stoji 12 sati. U dobro zagrejanu rernu stavimo pleh s uljem da se zagreje. Na vrelo ulje stavimo meso i zapečemo ga sa svih strana. Dalje pečemo na 220°C. U međuvremenu, luk i ostatak belog luka sitno naseckamo pa sa lovorom i ruzmarinom stavimo u sok od pečenja. Prelijemo sa 1 dl vina i ostavimo da se peče.

Za vreme pečenja meso stalno prelivamo sa sosom, a pri kraju zalijemo s 2 dl vode i ostatkom vina. Umak procedimo, dodamo pavlaku i prokuvamo. Pečeni but narežemo, složimo na topli oval i prelijemo umakom.


Izvor:novine.ca

Nema komentara:

Objavi komentar