subota, 23. siječnja 2021.

Savršen vikend obiteljski zdravi obrok - bogata veganska musaka

Bogata veganska musaka je jelo koje će vas oduševiti, klasično utješno grčko jelo dobilo je vegetarijanski makeover u ovom izdašnom, zdravom receptu koji je pogodan za vegane, a koristi papriku i tikvice umjesto mljevenog mesa. Savršen je za vikend obiteljski obrok poslužen s hrskavom zelenom salatom. 





Potrebno:

- 3 kašike suncokretovog ulja - 1 srednji luk, oguljen i sitno nasjeckan - 2 češnja češnjaka, oguljena i zgnječena - 2 srednje tikvice, obrezane i debelo narezane - 2 crvene paprike, oljuštene i izrezane na komade otprilike 2 cm - 200 ml povrtnog temeljca (napravljeno s 1 veganskom kockom temeljca) - 400g nasjeckane rajčice - 1 žlica pirea od rajčice - 2 žličice suhog origana - 1 žličica sušene majčine dušice - 1 lovorov list - 1 žličica morske soli u pahuljici - 1 žličica šećera - 3 mala patlidžana

Za preljev: - 600 ml sojinog mlijeka - ½ srednji luk, oguljen i debelo narezan - 1 lovorov list - 1 grančica timijana - ¼ žličice mljevenog muškatnog oraščića - 75g običnog brašna - 75g namaza od suncokreta


Priprema:

Zagrijte 1 žlicu ulja u velikoj tavi koja se ne lijepi i dodajte luk. Pržite na umjerenoj vatri 5 minuta ili dok ne omekša i počne se bojati, redovito miješajući. Dodajte češnjak i kuhajte daljnju minutu. Pojačajte vatru i dodajte tikvice i papriku. Kuhajte 3 minute uz stalno miješanje.

Polako i pažljivo ulijte povrtni temeljac u tavu i dodajte rajčicu, pire od rajčice, origano, timijan, lovorov list i šećer. Prokuhajte i začinite solju i puno mljevenog crnog papra. Pirjati nepoklopljeno 15 minuta ili dok povrće ne počne omekšavati i umak se zgusne, povremeno miješajući. Čim je kuhano, isključite vatru i ostavite da odstoji.

Dok se povrće krčka, pripremite umak za preljev. Ulijte sojino mlijeko u veliku posudu za umake i dodajte luk, zaljev i timijan. Brzo zakuhajte, a zatim odmah sklonite s vatre i ostavite 30 minuta.

Dok se umak hladi, pripremite patlidžane. Zagrijte roštilj na najtoplije podešavanje. Patlidžane narežite na dijagonalne ploške debljine oko 1 cm. Stavite što više kriški u jedan sloj na veliku tepsiju. Premažite s malo suncokretovog ulja. Kuhajte patlidžan ispod vrućeg roštilja 5 minuta ili dok lagano ne porumeni.

Kriške okrenite kliještima i premažite s malo preostalog ulja. Grilajte daljnjih 5 minuta, a zatim izvadite iz ladice i ocijedite na kuhinjskom papiru. Pokrijte tepsiju drugom serijom kriški patlidžana i pecite na roštilju na isti način. Nastavite dok se svi patlidžani ne skuhaju i ne ocijede.

Zagrijte pećnicu na plin 6, 200 ° C, ventilator 180 ° C. Da biste napravili preljev, procijeđeno mlijeko procijedite u vrč, odbacujući luk i začinsko bilje. Umiješajte muškatni oraščić u brašno. Otopite namaz od suncokreta u velikoj loncu na slaboj vatri i umiješajte brašno. Kuhajte 1 minutu uz stalno miješanje.

U tavu ulijte malo sojinog mlijeka, neprestano miješajući. Kad se mlijeko upije dodajte još malo. Nastavite postupno dodavati sojino mlijeko dok se sve ne iskoristi. Stavite umak da kuha na laganoj vatri i kuhajte 2 minute uz miješanje. Maknite s vatre i začinite solju i paprom.

Da biste sastavili musaku, nježno ulijte umak od rajčice i povrća u posudu od 2 litre koja ne peče - jelo za lazanje je idealno. Stavite kriške patlidžana na vrh, preklapajući se po potrebi. Prelijte bijelim umakom tako da pokrije sve patlidžane. Pecite u pećnici 30-35 minuta dok mjestimično napuhnu i ne porumene.

Dobar tek!

Izvor:tesco.com


Nema komentara:

Objavi komentar