Voćne kolače svi volimo, još ako za njegovu pripremu treba alo vremena a dobijete poslasticu koja bukvalno se smaže za tren, evo kako...
Potrebno:
- 4 veće jabuke ili 6 manjih
- 150g šećera
- cimet po želji
- 1 čaša jogurta
- 2 jaja
- pola čaše brašna
- pola čaše ulja
- pola čaše zobenih pahuljica ili muslija
- 2 kašike kakao praha ili cokolade u prahu
- pola praška za pecivo i pola kašičice sode bikarbone
- 200ml slatkog vrhnja ili šlaga
Priprema:
Manji kalup za kolače ili tepsiju premazati puterom ili uljem.
Jabuke isjeći na tanje kriške i ređati po dnu tepsije da fino prekrije dno.
Izmješati šećer i cimet pa posuti preko jabuka a potom isjeći još jedan sloj jabuka te posuti sa smjesom šećera i cimeta.
Staviti u zagrijanu rernu na 200C da se polako peče kako bi jabuke omekšale.
Za to vrijeme pripremite tijesto od jogurta, jaja,pola čaše šećera i suvih sastojaka, sve lagano izmješajte i prelite preko jabuka.
Vratite u rernu da se peče na 180C oko 15 minuta ili dok kolač fino porumeni i počne se odvajati od rubova.
Pripremite dublju tacnu ili pleh veći od tepsije u kojem ste pekli kolač a potom stavite preko tepsije i brzim pokretom okrenite tepsiju kako bi bisvit došao dole a jabuke odozgo.
Pustite da se ocijede sokovi jer jabuke su pustile svoj sok dok su se pekle.
Kad se kolač malo ohladio nanesite preko njega umućeno slatko vrhnje ili šlag a može i puding te na kraju pospite rendanom čokoladom ili izmrvljenim oreo keksićima.
Ostaviti u frižider da se kolač ohladi i vrhnje stegne a biskvit upije sve sokove iz jabuka.
Dobar tek!
Savjet: ukoliko ste alergični na jaja ovaj kolač možete praviti podjednako samo isključite jaja iz recepta, i dalje je jakoo ukusan!
Foto:recepti.hr
Nema komentara:
Objavi komentar