subota, 2. siječnja 2021.

Voćni kolač koji smažete za tren - preokrenuti kolač s jabukama i šlagom

 Voćne kolače svi volimo, još ako za njegovu pripremu treba alo vremena a dobijete poslasticu koja bukvalno se smaže za tren, evo kako...




Potrebno:

- 4 veće jabuke ili 6 manjih

- 150g šećera

- cimet po želji

- 1 čaša jogurta

- 2 jaja

- pola čaše brašna

- pola čaše ulja

- pola čaše zobenih pahuljica ili muslija

- 2 kašike kakao praha ili cokolade u prahu

- pola praška za pecivo i pola kašičice sode bikarbone

- 200ml slatkog vrhnja ili šlaga


Priprema:

Manji kalup za kolače ili tepsiju premazati puterom ili uljem.

Jabuke isjeći na tanje kriške i ređati po dnu tepsije da fino prekrije dno.

Izmješati šećer i cimet pa posuti preko jabuka a potom isjeći još jedan sloj jabuka te posuti sa smjesom šećera i cimeta.

Staviti u zagrijanu rernu na 200C da se polako peče kako bi jabuke omekšale.

Za to vrijeme pripremite tijesto od jogurta, jaja,pola čaše šećera i suvih sastojaka, sve lagano izmješajte i prelite preko jabuka.

Vratite u rernu da se peče na 180C oko 15 minuta ili dok kolač fino porumeni i počne se odvajati od rubova.

Pripremite dublju tacnu ili pleh veći od tepsije u kojem ste pekli kolač a potom stavite preko tepsije i brzim pokretom okrenite tepsiju kako bi bisvit došao dole a jabuke odozgo.

Pustite da se ocijede sokovi jer jabuke su pustile svoj sok dok su se pekle.

Kad se kolač malo ohladio nanesite preko njega umućeno slatko vrhnje ili šlag a može i puding te na kraju pospite rendanom čokoladom ili izmrvljenim oreo keksićima.

Ostaviti u frižider da se kolač ohladi i vrhnje stegne a biskvit upije sve sokove iz jabuka.

Dobar tek!

Savjet: ukoliko ste alergični na jaja ovaj kolač možete praviti podjednako samo isključite jaja iz recepta, i dalje je jakoo ukusan!

Foto:recepti.hr

Nema komentara:

Objavi komentar