petak, 26. ožujka 2021.

Poslastica koju nećete peći a savršen desert za ljubitelje čokolade i kave - Vijetnamski kolač nadahnut kavom

 Ako ste ljubitelj ćizkejka i poslastica koje ne morate peći, ovo je pravi recept za vas, baš kao i tradicionalna vijetnamska kava, ovaj kolač od sira kombinira kavu sa kondenziranim mlijekom za gustu i kremastu slatku poslasticu. Savršen desert za ljubitelje čokolade i kave!





Potrebno:

- 65g slanog maslaca, otopljeni, plus dodatak za podmazivanje

- 2 žlice granula instant kave, plus 2 žličice

- 175g probavnih keksa, zdrobljenih

- 2 žlice kakaa u prahu

- 300g kondenziranog mlijeka

- 1½ žlice želea u prahu

- 500g 50% manje masnog mekog sira

- 100g šećera u prahu

- 1 žličica ekstrakta vanilije


Priprema:

Podmažite i obložite podnožje okruglog kalupa za torte od 20 cm s neprianjajućim papirom za pečenje. 

U otopljeni maslac umiješajte 2 žličice kave, a zatim umiješajte kekse i dobro promiješajte. Stražnjom stranom žlice utisnite u dno lima, a zatim hladite 30 minuta.

Stavite 2 žlice kave, kakao i 75 ml kipuće vode u posudu i promiješajte da napravite pastu; Staviti na stranu.

Kondenzirano mlijeko zagrijte u malom loncu na srednje laganoj vatri. Po vrhu ravnomjerno pospite želatinu i lagano miješajte dok se ne otopi. Maknite s vatre i ostavite sa strane da se hladi 5 minuta.

U velikoj zdjeli umutite mekani sir električnom pjenjačom na maloj brzini 2 minute dok ne postane mekan i gladak. Prosijte preko 75 g šećera i ponovo umutite 30 sekundi. Dodajte ohlađeno kondenzirano mlijeko i vaniliju; umutiti 1 min dok ne postane glatko.

Žlicom dodajte 150g smjese sira u posudu s pastom za kavu. Prosijte preko preostalih 25 g šećera i promiješajte da se sjedini.

Smjesu od vanilije ulijte u lim preko baze od biskvita, zatim 3 žlice mješavine kave na vrhu, a zatim prekrijte preostalom smjesom vanilije. Prelijte preostalom smjesom kave na vrh. 

Provjerite je li kopča limenog kalupa za kolače dobro zatvorena, a zatim držite bočne strane i nježno udarite lim na radnu površinu kako biste izbacili mjehuriće zraka. 

Provucite vrh noža oko 2 cm duboko kroz smjesu za torte od sira kako biste stvorili mramorni efekt.

Pokrijte lim folijom ili velikim tanjurom, pazeći da ne dodirnete vrh torte od sira, a zatim prenesite u hladnjak. Ostavite da se stvrdne najmanje 4 sata ili preko noći.

Za posluživanje, pređite oštrim nožem po rubu lima da odvojite tortu od bočnih strana, prije nego što otkopčate lim. 

Uklonite papir i podlogu, a zatim pažljivo gurnite tortu sa sirom na tanjur, i uživajte u ovom prefinom kolaču.

Dobar tek!

Izvor:tesco.com

Nema komentara:

Objavi komentar