subota, 8. svibnja 2021.

Kolač raskošne teksture koji klizi niz grlo poput najfinije svile, Francuska svilena pita

 U potrezi za finim kremastim kolačima a uz to jednostavnim za pripremu pronašla sam ovaj na stranicama Azra novina, kolač koji se tako brzo i lako spremi i ima naziv Francuska svilena pita!Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom takmičenju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.




Potrebno:

Za koru:

- 200 g čajnih keksića

- 85 g maslaca


Za fil:

- 200 g šećera

- 170 g omekšalog maslaca

- 85 g tamne čokolade

- 3 jaja

- 2 kašike soka od narandže

- šlag za ukrašavanje


Priprema:

Prvi korak što je potrebno zagrijati rernu na 170 stepeni. 

Sameljite keks u prah, pa pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu, kompaktnu smjesu. Rasporedite smjesu prstima u pleh za pečenje. 

Stavite u rernu na 10 do 12 minuta, dok se kora kratko ne stisne. Izvadite iz rerne i sačekajte da se ohladi. Dok čekate da se podloga ohladi, napravite fil.

Čokoladu otopite na pari, a mikserom umutite omekšali maslac i šećer u glatku smjesu. U smjesu od maslaca dodajte rastopljenu čokoladu i dvije kašike soka od narandže.

Postepeno dodajite jaja, jedno po jedno, i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu. 

Premažite smjesu  preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata. 

Na kraju dekorišite šlagom i isitnjenom čokoladom ili bobičastim voćem.

Prijatno!

Izvor:Azra novine

Nema komentara:

Objavi komentar