U potrezi za finim kremastim kolačima a uz to jednostavnim za pripremu pronašla sam ovaj na stranicama Azra novina, kolač koji se tako brzo i lako spremi i ima naziv Francuska svilena pita!Francuska svilena pita nema nikakve veze s Francuskom. Dapače, riječ je o američkom izumu osmišljenom pedesetih godina prošlog stoljeća na jednom takmičenju. Pita je dobila ima po raskošnoj teksturi koja klizi niz grlo poput najfinije svile.
Potrebno:
Za koru:
- 200 g čajnih keksića
- 85 g maslaca
Za fil:
- 200 g šećera
- 170 g omekšalog maslaca
- 85 g tamne čokolade
- 3 jaja
- 2 kašike soka od narandže
- šlag za ukrašavanje
Priprema:
Prvi korak što je potrebno zagrijati rernu na 170 stepeni.
Sameljite keks u prah, pa pomiješajte s maslacem. Miješajte dok ne dobijete vlažnu, kompaktnu smjesu. Rasporedite smjesu prstima u pleh za pečenje.
Stavite u rernu na 10 do 12 minuta, dok se kora kratko ne stisne. Izvadite iz rerne i sačekajte da se ohladi. Dok čekate da se podloga ohladi, napravite fil.
Čokoladu otopite na pari, a mikserom umutite omekšali maslac i šećer u glatku smjesu. U smjesu od maslaca dodajte rastopljenu čokoladu i dvije kašike soka od narandže.
Postepeno dodajite jaja, jedno po jedno, i miksajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Premažite smjesu preko ohlađene podloge i stavite u frižider na tri do četiri sata.
Na kraju dekorišite šlagom i isitnjenom čokoladom ili bobičastim voćem.
Prijatno!
Izvor:Azra novine
Nema komentara:
Objavi komentar