Ako volite orijentalna jela, ili možda želite danas da pripremite novo jelo koje će vaši ukućani voliti tad obavezno probajte ovaj fantastični polagani burek na način kako se priprema u Saudijskoj Arabiji!
Potrebno:
- 1 šoljica brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
Fil od mesa:
- 2 jaja
- 200 g mljevenog mesa
- 1 paradajz narezan na kockice
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica praha od kima
- 5 komada mladog luka
Priprema:
Zamijesite tijesto, koje ne smije biti niti tvrdo niti mekano niti ljepljivo.
Kad je tijesto spremno, premažite ga uljem i pustite da odstoji 30 minuta.
Pripremite fil tako što ćete prvo umutiti jaja, a potom dodati meso, nasjeckane paradajz i mladi luk, te začine i sve dobro izmiješati.
Rasporedite malo ulja na prostirku, otkinite komad tijesta i napravite kuglicu/jufkicu koju ćete prvo razvaljati rukama, a zatim natanko razviti valjkom.
Na razvijenu jufku stavite nadjev i preklopite u kvadrat.
Tavu namažite s malo ulja i pažljivo stavite mutabbaq na tavu s preklopljene strane. Napravite malu rupu u sredini pomoću čačkalice, kako bi izašla para, da bi se moglo ravnomjerno peći s obje strane.
Okrećite dok s obje strane ne dobiju zlatnosmeđu boju.
Nakon što je mutabbaq spreman i fil se unutra dobro ispeče, narežite na komade i poslužite sa zelenim čilijem i limunom.
Dobar tek!
Izvor:Azra novine
Nema komentara:
Objavi komentar