Današnji recept sam pronašla na stranicama Azra novina za finu piletinu na orijentalni način, u finom sosu od povrća i citrusa u kombinaciji sa grožđicama i bademima, pravo savršenstvo, tako moćno i sočno a istovremeno hrskavo zapečen piletina ostavlja bez daha!
Potrebno:
- 3 kašike ulja
- 150 g luka
- 800–1000 g piletine
- 200 g paradajza
- 200 ml passate
- 4 čehna bijelog luka
- 120 g mrkve
- 1 narandža
- 4 sjemenke zelenog kardamoma
- 1-2 štapića cimeta u kori
- sol, biber
- 350 g riže
Za posluživanje:
- 30 g grožđica
- 2 kašike badema u listićima
Priprema:
Na zagrijanom ulju propirjajte nasjeckani luk do zlatne boje.
Dodajte piletinu narezanu na veće komade, kratko popecite pa dodajte oguljen i nasjeckan paradajz, passatu, protisnuti bijeli luk i pirjajte na laganoj vatri otprilike pet minuta.
Zalijte s oko 800 ml tople vode, dodajte naribanu mrkvu, koricu narandže, kardamom, cimet, sol i biber.
Na laganoj vatri pokriveno pirjajte 25 minuta.
Pileće meso izvadite i stavite na toplo.
Opranu i ocijeđenu rižu umiješajte u umak od piletine, promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 30-ak minuta, dok riža ne upije svu tekućinu i bude kuhana.
Na tacnu za posluživanje u sredinu stavite rižu, oko nje posložite piletinu i sve pospite grožđicama i bademima.
Dobar tek!
Izvor:Azra novine
Nema komentara:
Objavi komentar