utorak, 13. prosinca 2022.

Ako patite od dijabetesa ili ste alergični na gluten zasladite se jako ukusniom poslasticom bez rizika/ćizkejk s limunom i limetom

 Ovaj recept sam nedavno pronašla i zaista me oduševio svojim okusom i rado ga preporučujem svojim prijateljima a naročito onim koji imaju zdravstvene tegobe tipa dijabetes i alergije.Ovaj ukusni, oštar kolač od sira dokazuje da se deserti mogu učiniti zdravijim bez kompromisa u okusu. Zamjena baze za keks zobenom pahuljicom bez glutena i korištenjem mekog sira sa smanjenim udjelom masnoće, upotreba zdravijih opcija poput ovih uvelike smanjuje šećer i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.





Potrebno:

suncokretovo ulje, za podmazivanje

75g putera

40 g agavinog sirupa ili bistrog meda

175 g zobene kaše bez glutena

Za nadjev

2½ žličice želatine u prahu

200 g 50% smanjenog udjela masnoće mekog sira

500 g sirutke/skuta

80 g agavinog sirupa ili bistrog meda, plus 1 žlica za posluživanje

2 limuna, oguljena kora i sok

2 limete, očišćene od korice i soka


Priprema:

Nauljite kalup za torte promjera 20 cm ili kalup za torte s slobodnim dnom i obložite podlogu neprianjajućim papirom za pečenje. Otopite puter i agdu u loncu na laganoj vatri pa umiješajte zobene pahuljice dok se dobro ne sjedine. Stavite sve osim 2 žlice na dno kalupa i pritisnite žlicom dok se ne izravna i zbije. Stavite lim i odvojenu mješavinu zobi u hladnjak da se ohladi 30 minuta ili dok se ne stegne.

Da biste napravili nadjev, umutite meki sir, skutu i agavu dok se ne sjedine. Stavite 4 žlice smjese u malu zdjelu otpornu na toplinu i umiješajte želatinu dok se dobro ne sjedini. Ostavite da se namače 5 minuta, a zatim stavite zdjelu na tavu s vodom koja jedva ključa (nemojte dopustiti da voda dodiruje dno zdjele) na 5 minuta dok se želatina potpuno ne otopi. Ostružite topliu smjesu od sira natrag u glavnu zdjelu za miješanje, zatim miješajte dok se ne sjedini prije nego što umiješate sok od limuna i limete i pola korice. Žlicom stavite smjesu na ohlađenu podlogu i poravnajte stražnjom stranom žlice. Hladite najmanje 6 sati ili preko noći.

Za posluživanje pažljivo izvadite iz kalupa, zatim pokapajte preostalom agdom i pospite ostavljenu zob i koricu limuna i limete.

I to je to, uživajte  u ovom zdravom i nadasve preukusnom kolaču, dobar tek!

Izvor:tesco.com

Nema komentara:

Objavi komentar