četvrtak, 14. svibnja 2015.

Kokos baklava


Jedan lagan recept za jako ukusnu baklavu .Kako znamo da su orasi jako skupi ovaj recept može biti idealno rješenje za ljubitelje baklave ikolača.

Kokos-baklava :

    Uzeti 1/2 kg. jufke , pa na dno tepsije poredati 4 kore na koje se istrese 1/3 nadjeva . To ponoviti još dva puta .

Nadjev :    5 jaja
                   1 časa vrhnja
                   1 čaša ulja
                   1 čaša šećera
                   1 prašak za pecivo i
                   200 gr . kokosovog brašna .
                   Sve dobro umutiti.Nadjev podijeliti na tri dijela i njime filovati kore. Ispeći i zaliti agdom.

Agda :        1 kg . šećera i
                   1 litar  vode

Savjet : Baklavu peći u zagrijanoj rerni oko 5 minuta na 220 a onda smanjiti na 150 i peći dok ne porumeni tj dobije zlatnu boju .Uvijek praktikujte da je agda hladna a preko baklave možete dodati po koju krišku limuna za dodatni ukus. Prijatno .

Nema komentara:

Objavi komentar