petak, 15. svibnja 2015.

Špinat kao hrana i lijek


 Špinat zelena lisnata biljak može se naći skoro u svako doba na tržnicama i u marketima .Najvažnije osobine ove zelene biljke su :
   -izvor vitamina A , K , C, B2 ,B6 , mangana,magnezija , željeza , kalcija , kalija i folne kiseline
  -smanjuje krvni pritisak i upale krvnih žila
  - jača srce i pomaže kod mršavljenja
     
   



Evo jedan jednostavan recept za  Špinat s lukom :

   Staviti u šepru vodu da prokuha.Oprati špinat i dodati ga i kuhati mješajući dok špinat ne dobije svjetlo zelenu boju , oko  30 sekundi . Izvaditi iz vode špinat ili ocijediti od vode pa odmah potom sprati pod mlazom hladne vode . Izgnječiti višak vode .
   Zagrijati ulje u velikoj tavi na umjerenoj temperaturi . Dodati bijeli luk , mladi luk , pržiti mješajući oko 30 sekundi do minut . Skoloniti s vatre te dodati špinat i sol te pomiješati sve sastojke mješajući. Pustiti da se prži da bi špinat poprimio okus luka( oko 10 minuta ) . Služiti toplo ili hladno , sa dodatnim začinima ili kao prilog za druga jela.Po želji ukrasiti sa mileramom.


Savjet : Špinat možete kombinovati sa mnogim drugim namirnicama kao sto su krompir,špageti , riža a takođe puniti ukusne palačinke i praviti savijače ( pite) znane kao zeljanica.Uvijek imajte na umu da špinat ne kuhate dugo kako bi sačuvao sve vitamine i minerale koje sadrži .

Nema komentara:

Objavi komentar