petak, 29. svibnja 2015.

Kroketi


   Ovaj  recept  možete  pripremiti  brzo  i  jednostavno  te  kombinovati  sa  raznim  umacima ,sosevima  i  drugim  prilozima  po želji .


   Priprema :

- Krompir skuhati kao za pire krompir pa ga propasirati ( izgnječiti ) ,
- zgnječeni krompir ostaviti da se ohladi u posudi taman onoliko da se može rukama oblikovati ,
- dodati jaje ,so i brašno  pa dobro izmiješati dok se ne dobije smjesa koja se ne lijepi za prste ,
- smjesu zatim podijeliti u dvije kugle ,
- svaku kuglu valjati lagano prstima dok se ne dobiju tanki prutići jednake debljine ,
- tijesto rezati nožem na dužinu od 2 - 3 centimetra ,
- krokete ( tijesto ) pržiti na ulju dok ne dobiju lijepu boju sa svih strana  pa servirati uz meso ili gulaš .


  Potrebno :

- 300 gr. krompira
- 1 kašika soli
- 1 jaje
- 3 do 4 kašike brašna ( po mogućnosti oštrog )



Nema komentara:

Objavi komentar