petak, 29. svibnja 2015.

Maslačak kao hrana i lijek


   
Maslačak  ( Mlečac ,Žućanik )

      Maslačka  ima  svuda  u  izobilju ,  baštama ,  livadama ,  pašnjacima . Cvijet  ima  žut ,  stabla nema  nego  samu  peteljku   ,  lišće  mu  je  skupljeno  i  poleglo  po  zemlji .  U  cijeloj  biljci  ima  mliječa ,  pa se  zato  i  zove  Mlečac .  Najviše  tog  soka  ( mliječa )  ima u  korijenu .

       Brzo i uspješno  se  mogu  liječiti  mnoge  bolesti  maslačkom .  Ako  napravimo  salatu  od  mladog  maslačka  ta  će  salata  biti  sasvim  prijatna  za  jelo ,  a pored toga  ona  je  veoma  ljekovita . Kad  lišće  poraste  mogu  se  praviti  variva  umjesto špinata .

       Pripremljen  na razne  načine  maslačak  liječi  i  ojačava  organe  za  varenje ,  otvara  apetit ,  popravlja  krvnu  sliku

i  liječi   stomačne  probleme . Kao lijek  za  ove  probleme  spremiti  ga  ovako : istucati  cijelu  travu  i  korijen  maslačka .  Dobiveni  sok  pomiješati  sa  vodom  ili supom  i  piti  do  ozdravljenja .

       Kao  čaj  se priprema  ovako  : skuhati  jedan  litar  vode  pa u  to  staviti  jednu  čašu  maslačka  ( lišća  i  korijena ) .  Ostaviti  da  stoji  tako  1  do  2  sata .  Poslije  procijediti  i piti  više  puta  dnevno .



Nema komentara:

Objavi komentar