srijeda, 20. svibnja 2015.

Tikvice kao hrana i lijek


 Tikvice su sjajan izvor mangana , vitamina C,magnezijuma ,vitamina A , kalijuma , folne kiseline ,biljnih vlakana , fosfora , bakra , i vitamina B2.
  
Kao što znamo magnezij ima veliku ulogu u prevenciji srčanog i moždanog udara a u kombinaciji sa kalijumom učestvuje u regulaciji krvnog pritiska .Antioksidansi , vitamin C i betakaroten sprečavaju oksidaciju holesterola i samim tim smanjuju rizik od ateroskleroze .
Veoma dobro djeluju na probavu a udio biljnih vlakana podstiče uklanjanje toksina iz organizma .

Donosim jedan jako jednostavan i ne zahtjevan recept sa tikvicama.

Musaka od tikvica :

- 3 tikvice
- 300 gr. mljevenog mesa
- 2 veće mrkve
- 400 gr. blitve (špinata )
- 1 glavica crvenog luka
- 2česna bijelog luka
- 1 paradajz
- 1 paprika
- 50 gr. putera
- 200 ml. mlijeka
- 2 jajeta
- začini (so , biber ,peršun )
Postupak :

Meso ,luk , mrkvu i blitvu izdinstati na maslacu ili nekoj drugoj masnoći , dodati začine .Tikvice oprati i isjeći na kolutove pa ih posebno kratko propržiti . U staklenu vatrostalnu posudu premazanu masnoćom poredati tikvice ,posuti ih začinima ,potom preko tikvica smjesu sa mesom pa ponovo tikvice . Preliti sa razmućenim jajima i mlijekom i zapeći u zagrijanoj  rerni 10 minuta na 200 stepeni

Po želji može se nakon pečenja staviti malo milerama ili posuti izrendanim sirom .

Nema komentara:

Objavi komentar