nedjelja, 31. svibnja 2015.

Varivo od poriluka ( prase)


  Poriluk ili drugačije poznat kao prasa uz crveni i bijeli luk ( češnjak ) djeluje kao prirodni antibiotik , snižava krvni pritisak i holesterol , pozitivno djeluje u detoksikaciji organizma i igra veliku ulogu u prevenciji od malignih oboljenja zbog svog bogatog sastava .

Potrebno .

-  300 gr. poriluka
-     3 krompira
-     1 glavica crvenog luka
-     1 mrkva
-     2 bijelog luka , so , vegeta , peršun i biber , masnoća  ( ulje ili puter )
- 300 gr.  pilećih prsa ili nekog drugog mesa po želji


Priprema :

 U dubljoj posudi na masnoći propržiti luk ( bijeli i crveni ) dodati meso isječeno na komadiće .Kada je luk omekšao i meso se malo prodinstalo dodati isjeckanu mrkvu i poriluk isjeckan na kolutove  i krompir isječen na kockice  malo veće dodati začine pa sve dinstati nekoliko minuta . Zatim dodati 7 dcl. vode pa sve zajedno kuhati u napola poklopljenoj posudi .Kada je krompir skuhan to je znak da je varivo gotovo .
Prilikom serviranja može se dodati po jedna kašika milerama po želji i prije samog kraja kuhanja dodati peršun sitno isjeckan ili u većim komadićima kako ko voli . Prijatno !

Nema komentara:

Objavi komentar