Napravite slatko hrskavo pecivo, tradicionalnu piknik pitu, savršenu uz kremasti krem ili sladoled.
Potrebno :
- 185g brašna
- 125g maslaca ( margarina ), omekšan
- 30g šećera u prahu
- 50-65ml ledeno hladnu vodu
- 1kg višanja, bez koštice
- 150g šećera ( otprilike 3 šake )
- gustin
Priprema:
Stavite brašno u posudu i dodajte maslac. Prstima trljajte maslac u brašno dok ne liči na prezle.
Dodajte šećer i 50ml vode. Miješati da se formira tijesto, dodajući malo više vode, ako to nije dovoljno savitljivo.
Zamotajte tijesto u foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
Podijelite tijesto na dva dijela i razvaljajte oklagijom na veličinu tepsije.
Zagrejte rernu na 200C . Prvi dio tijesta staviti u podmazanu tepsiju da cijelo dno bude prekriveno,posuti gustinom preko tijesta. Stavite višnje a preko njih šećer ,vanilin šećer i ponovo malo gustina .
Prekriti drugom korom koju smo razvaljali a višak tijesta pritisnemo viljuškom uz rub ili odsječemo.
Tijesto izbockati viljuškom ili napraviti u sredini krstić nožem kako bi para mogla izlaziti.
Pecite pitu dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju - oko 20 minuta.
Zasuti šećerom u prahu dok je pita još uvijek toplo. Služiti sa kremom.
Nema komentara:
Objavi komentar