nedjelja, 28. lipnja 2015.

Engleska pita s ribom

Jedan neobičan recept za veoma ukusnu pitu s ribom , jako ukusno i zdravo.

Potrebno :

400g  filea bijele ribe
400g  filea dimljenog  bakalara
600ml punomasnog mlijeka
1 mali luk, irezan
4 čena bijelog luka ( češnjaka )
2 lovora
4 jaja
mala hrpa peršina, isjeckani
100g maslac
50g brašna
 svježe ribani muškatni oraščić
1kg  krompira, oguljen i isečen  na komade
50g cheddar, ribani

Priprema :

Poširati ribe. Stavite ribu u tiganj i preliti 500ml mlijeka. Dodati luk i lovor u mlijeko . Stavite mlijeko samo da provri - vidjet ćete nekoliko malih mjehurića. Smanjiti toplotu i neka  krčka 8 minuta. Podignite ribu na tanjir i prelite  mlijeko u vrč da se ohladi. File ribe staviti  u tepsiju.

Tvrdo skuhati jaja , otprilike kuhati oko 8 minuta . Očistite jaja i isjecite na četvrtine i poredati na vrhu ribe, a zatim  posuti sjeckani peršun.

Napravite sos. Istopiti pola maslaca u tavi, umiješajte brašno i kuhati za 1 min na umjerenoj topline. Skinuti sa  toplote, sipajte u malo hladnog mlijeka , a zatim mešati dok se sve ne  izmiješa. Nastaviti dodavati mlijeko postepeno, i miješanje dok ne dobijete glatki sos. Vratite se na  toplotu ( ringlu ), pustiti da  provri i kuvati 5 minuta, neprestano miješajuć. Skloniti sa vatre, posoliti, dodati biber i muškatnog oraščića, a zatim preliti ribu.

Sastavite i peći u zagrijanoj  rerni  na 200C . Kuhati krompir  20 minuta. Kuhan krompir spojiti  sa preostalim maslacem i mlijekom pa napraviti pire. Pire staviti preko ribe i zapeći.Nakon toga posuti sa ribanim sirom i peći 30 minuta .  Prijatno !



Nema komentara:

Objavi komentar