Potrebno :
400g filea bijele ribe
400g filea dimljenog bakalara
600ml punomasnog mlijeka
1 mali luk, irezan
4 čena bijelog luka ( češnjaka )
2 lovora
4 jaja
mala hrpa peršina, isjeckani
100g maslac
50g brašna
svježe ribani muškatni oraščić
1kg krompira, oguljen i isečen na komade
50g cheddar, ribani
Priprema :
Poširati ribe. Stavite ribu u tiganj i preliti 500ml mlijeka. Dodati luk i lovor u mlijeko . Stavite mlijeko samo da provri - vidjet ćete nekoliko malih mjehurića. Smanjiti toplotu i neka krčka 8 minuta. Podignite ribu na tanjir i prelite mlijeko u vrč da se ohladi. File ribe staviti u tepsiju.
Tvrdo skuhati jaja , otprilike kuhati oko 8 minuta . Očistite jaja i isjecite na četvrtine i poredati na vrhu ribe, a zatim posuti sjeckani peršun.
Napravite sos. Istopiti pola maslaca u tavi, umiješajte brašno i kuhati za 1 min na umjerenoj topline. Skinuti sa toplote, sipajte u malo hladnog mlijeka , a zatim mešati dok se sve ne izmiješa. Nastaviti dodavati mlijeko postepeno, i miješanje dok ne dobijete glatki sos. Vratite se na toplotu ( ringlu ), pustiti da provri i kuvati 5 minuta, neprestano miješajuć. Skloniti sa vatre, posoliti, dodati biber i muškatnog oraščića, a zatim preliti ribu.
Sastavite i peći u zagrijanoj rerni na 200C . Kuhati krompir 20 minuta. Kuhan krompir spojiti sa preostalim maslacem i mlijekom pa napraviti pire. Pire staviti preko ribe i zapeći.Nakon toga posuti sa ribanim sirom i peći 30 minuta . Prijatno !
Nema komentara:
Objavi komentar