utorak, 2. lipnja 2015.

Grožđe kao hrana i lijek


  Postoji uvjerenje da se mnoge bolesti mogu spriječiti ili izliječiti obilatim konzumiranjem zrelog grožđa ,najbolje domaćeg koje nije prskano i koje je čisto prirodno.

Navešću neke od bolesti koje možemo otkloniti korišćenjem grožđa u ishrani kada je njegova sezona a i kasnije ako ga znamo pravilno ostaviti . Bolesti koje liječi i otklanja su : 
- malokrvnost ,
- zatvor ,
- šuljevi ,
- proliv ,
- kašalj ,bolesti očiju i ušiju i razne osipe po koži .

Da je grožđe tako hranljivo i ljekovito pokazuje njegov sastav u kome se nalazi : šećer ,fosfor , željezo , magnezijum , kuhinjska so i organske materije kao smola ,guma i biljne bjelančevine kao i aromatične materije . U kožici grožđa ima  voska , tanina , raznih kiselina i ulja pa iz tog razloga kožicu ne bacajte nego je sažvačite i pojedite .

Od svih vrsta grožđa najbolje je crno grožđe jer u njemu ima najviše ljekovitih sastojaka .
Kad znamo kolko je grožđe hranljivo treba ga jesti što više u njegovoj punoj sezoni kada je zrelo i ukusno a takođe se može ostaviti za zimu tako što ćemo ubrati zrelo grožđe , treba ga brati po suhom vremenu , očistiti od mogućih trulih i oštećenih bobica pa stavljati   na tavan  ili ostavu , na pripremljen sloj slame .
Čitave grozdove položiti na slamu pa zatim preko njih staviti ponovo deblji sloj slame kako grožđe ne bi smrzlo preko zime ,naravno prostorija treba da je dobro zatvorena .
  Ovim načinom gržđe može sačuvati skoro svježe sve do proljeća , neka vas ne brine ukoliko djeluje uvenulo , u njemu se i dalje nalaze svi hranljivi i ljekoviti sastojci i grožđanog soka .



Nema komentara:

Objavi komentar