Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
četvrtak, 4. lipnja 2015.
Pelin i njegova ljekovitost
Pelin je ljekovita biljka ,srebrnih listova,karakteristična mirisa i veoma gorkog okusa . U narodu je od davnina poznato koliko je ova biljka ljekovita i korisna i da je širok spektar bolesti u kojima može biti od velike pomoći .Takođe od nje se pravi i pelinkovac , liker koji je veoma koristan i ljekovit .
Pelin se koristi za : stišavanje ( smanjenje ) bolova ,za ženske bolesti ,za razlaganje mokraćnog kamena ,za razne stomačne bolesti , nesanicu ,nedostatak apetita i mrzovolju .
Pelinkovac :
Kada pelin cvjeta pokidati cvijeće i staviti u čisto staklenu teglu ili bocu ,odozgo nasuti dobre prave sljivovice ili komovice i ostaviti 5 do 6 dana da stoji na suncu dobro zatvoreno i pokriveno tankim platnom .Poslije 5 do 6 dana ovaj napitak je spreman za upotrebu . Za liječenje se uzima jedanput dnevno po 20 do 30 kapljica . Pelikovac se ne smije piti u velikim količinama jer može da izazove nesvjesticu ,gađenje i stomačne tegobe.
Za one koji nemaju apetiti i osjećaju se mrzovoljno i depresivno pripremiti ovu smjesu :
-pomiješati jednaku količinu soka od pelina sa jakim crnim vinom,
-držati zatvoreno u flaši i dnevno uzimati po dvije kašike.
Čaj od pelina :
Preliti kašičicu pelina sa šoljicom prokuhane vode pa ostaviti 15 minuta poklopljeno . Procijediti i piti najvise sedam dana po tri soljice dnevno .Zasladiti s medom .
Napomena :
Pelin ne smiju konzumirati trudnice , dojilje kao i osobe sa unutarnjim krvarenjima organa za varenje .
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar