Stari recept za ukusne đevreke ,djeca ih pojedu u sekundi.
Potrebno :
- 1/2 l. vode
- 1/8 l. ulja
- 1 šolja brašna ( oštre nule )
- 4 jajeta
Vodu i ulje staviti da prokuha potom skloniti sa vatre pa dodati brašno i sve dobro izmiješati da se dobije glatka masa .Kad se tijesto ohladi u njega dodati umucena jaja . Kašikom srednje veličine vaditi tijesto koje će imati oblik male loptice , pa redati po plehu na odstojanju ( razmaknute ) . Rernu ugrijati na 200 stepeni C pa na toj temperaturi peći đevreke oko 20 minuta . Za vrijeme dok se đevreci peku nikako ne otvarati rernu.
Dok se đevreci peku napraviti nadjev kojim ćemo puniti pečene đevreke.
Nadjev :
- 1 l. mlijeka
- 10 kašika šećera
- 1 vanilin puding
- 4 kašike brašna
- 2 jajeta
U prokuhano mlijeko zaslađeno sa šećerom dodati pripremljenu smjesu pudinga sa brašnom i jednom šoljom mlijeka (koju smo odvojili od 1 litra mlijeka koje nam je potrebno) i dva jajeta . Kada se masa zgusne malo je ohladiti pa tople đevreke puniti toplim filom . Odozgo posuti šećerom u prahu .
Nema komentara:
Objavi komentar