Recept koji ćete obožavati,jako ukusno i sočno.
Potrebno :
- 900g oguljeni slatki krumpir, velike kocke
- 6 kašika mlijeka
- 110g maslaca
- Soli i crni biber
- 1/2 žlice masti
- 1 čaša / 115g sjeckanog luka
- 1 čaša / 115g sjeckane mrkve
- 1 čeno bijelog luka, mljevenog
- 2 čaše/ 450g mljevenog goveđeg mesa
- 600 ml goveđeg temeljca ( supe )
- 1 čaša / 115g sjeckanih šampinjona
- 2 žlice sitno nasjeckanog peršuna
- 1 čaša / 115g naribani sir
Priprema :
Zagrijati pećnicu na 190 ° C .
Kuhati slatki krumpir dok ne omekšaju, ocijediti. Stavite mlijeko i maslac u posudu koja se koristila za kuhanje krompira, vratite na toplotu i zagrijati lagano dok se maslac ne istopi. Dodajte krompir i pire. Začinite i ostavite na stranu.
U veliku duboku posudu sipati 1/2 žlice masti, dodajte luk i mrkvu i dinstati 5 minuta. Dodati bijeli luk i kuhajte još minut.
Zatim dodati govedinu,kuhati neprestano miješajući sve dok meso ne porumeni, dodati gljive i peršun,posoliti, pobiberiti i kahati 15 minuta.
Dodaj u prizemlju govedine, a jedna trećina od govedine zaliha u luk i mrkvu preparata i Cook, neprestano miješajući sve dok se meso porumeni. Dodaj preostalih zaliha, peršun i gljive, posoliti i biber. Pokriti s poklopcem i kuvati 15 minuta.
Skinite poklopac i kuhati nepokriveni 10 minuta da malo smanji sos.
Stavite meso u umaku u duboku keramičku ili staklenu vatrostalnu posudu i pokriti sa pire krumpirom. Pospite ribani sir preko krompira na vrhu i pecite u pećnici zagrijanoj ,oko 30-35 minuta, dok ne porumeni. Služiti odmah.
Nema komentara:
Objavi komentar