petak, 5. lipnja 2015.

Punjeno sezonsko povrće

   Za ovo jelo nam je potrebno sezonsko povrće ,patliđan,paprika,paradajz,tikvica ,blitva i luk .Bogatstvo vitamina i minerala prijeko potrebno svakom čovjeku nakon duge zime.

Potrebno :

- 300 gr. bijelog pilećeg mesa
- 100 gr. riže
- 2 patliđana
- 2 manje uzane tikvice
- 2 paprike
- 2 glavice crvenog luka
- 2 paradajza
- 2 česma bijelog luka
- 200 gr. blitve ( špinata )
- 1 mrkva
-  masnoća ( puter ili ulje )
-  so ,biber ,peršun ,vegeta
-  1/2 čaše pavlake

Priprema :

Pileće meso isječemo na kockice . Crveni luk isiječemo i propržimo na masnoći pa dodamo pileće meso , bijeli luk i začine .Kad se malo prodinsta dodamo opranu rižu  malo prodinstamo i pustimo da se riža skuha .
Patliđžane , tikvice i paprike očistimo i izdubimo po dužini .Patliđžane nasolimo i ostavimo jedan sat da odstoje pa operemo i izbrišemo kuhinjskim papirom . Takodže izdubimo i jedan paradajz . Smjesom koju smo pripremili punimo patliđžan , tikvice , paprike i paradajz . Sredinu od tikvica , patliđžana i paradajza koju smo izdvojili isjeckamo na kockice pa dodamo crvenog i bijelog luka te začine , pola pavlake , dospemo malo vode pa istresemo u tepsiju ili pekač .Preko toga stavimo napunjene patliđžane, tikvice , paprike i u sredinu paradajz i pečemo pokriveno folijom oko sat vremena .

Posebno obarimo blitvu i jednu mrkvu pa prilikom serviranja dodamo jelu ( dekorišemo ).

Nema komentara:

Objavi komentar