Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
četvrtak, 11. lipnja 2015.
Zagrebačka baklava
Uzeti 1/2 kg. jufke za baklavu ili pitu . Podijeliti na dva dijela , pa prvi dio premazati sa filom od :
- 3 jaja umutiti sa
- 3 čaše ( od jogurta ) šećera , dodati
- 2 kašike griza
- 1/2 topljenog putera
- 1 čašu pavlake
- 1/2 praška za pecivo
Ovim filom premazati jufke i na njih staviti polovinu nadjeva od oraha ( oblikovanog u kobasicu ), malo odmaknuti od ruba , zatim polako saviti u rolat .
Nadjev od oraha :
- 2 kašike griza i
- 2 kašike šećera preliti sa
- 1 čašom mlakog mlijeka . Ostaviti da malo odstoji, pa dodati
- 1/2 kg. oraha
Od mase oblikovati dvije kobasice dužine jufke i svaku staviti na 1/4 kg. premazane jufke .Oba rolata staviti u tepsiju i peći na laganoj temperaturi . Rernu treba prethodno zagrijati na 250 stepeni a zatim smanjiti . Pečenu baklavu zaliti vrelom agdom od :
- 3 šolje šećera
- 2 šolje vode i sok od
- 1/2 limuna
Savjet : baklavu prvo zaliti sa pola agde , poklopiti je i ostaviti da upije agdu . Isjeći je na snite debljine oko 1,5 cm ,pa ponovo zaliti ostatkom agde .
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar