petak, 26. lipnja 2015.

Zelena salata , izvor zdravlja


Salata je prava mala zelena apoteka.

 Bogata je mineralima – kalijumom koji jača imunitet i blagotvorno deluje na nerve, bubrege i srce, obiluje

 kalcijumom koji deluje protivupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, nerve, te natrijumom, zaduženim za 

regulaciju vode u organizmu i stvaranje sone kiseline u želucu. Sadrži velike količinu vitamina C koji štiti organizam 

od prehlade, gripa i moždanog udara, a visok nivo ove supstance u krvi prevenira pojavu dijabetesa tipa 2, ali i 

hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove. U salati ima dosta i vitamina E 

(snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i kanceroznih procesa), dok su vitamini A i B2 korisni za 

oči, kožu, sluznicu i polne žljezde, zbog čega ih neki nazivaju i "vitaminima ljepote". Pored toga, sadrži I folnu 

kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje 

mišića i zdravlje kože. U mlječnom soku iz ovog povrća nalazi se vrjedan sastojak laktukarijum kojeg najviše ima u 

korjenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i "srcu" salate. Deluje kao blagi analgetik -ublažava bolove, smiruje 

nerve i uspavljuje. Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih 

sudova, smanjuje krvni prisitak I podstiče aktivnost srčanog mišića. Svježa salata koristi se kao lijek u slučaju 


opstipacije jer omekšava stolicu i omogućava potpuno bezbolno pražnjenje.

Nema komentara:

Objavi komentar