Jedna od namirnica koju treba imati na jelovniku .
Zamislite namirnicu koja daje sve neophodno za zdravlje, podmlađivanje i detoksikaciju organizma. Namirnicu uz pomoć koje možete spriječiti alergiju, prehladu, artritis, rak i bolesti oka. Namirnicu koja daje neophodnu energiju i vitalnost, a uz to pomaže i mršavljenju.Da, takva namirnica zaista postoji. To je brokula. Brokula je čudesna namirnica, a njezine dobrobiti za zdravlje su bezbrojne.
13 razloga zbog kojih trebate uvrstiti brokulu u vaš svakodnevni jelovnik
1. Brokula štiti od raka
U brokuli su pronađena čak tri aktivna sastojka koja štite od raka. Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.
2. Regulira krvni pritisak
Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavanju krvnog pritiska unutar normalnih granica.
3. Jača imunitet
Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.
4. Brokula je dobra za trudnice
Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.
5. Štiti od artritisa
Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva. Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.
6. Regulira probavu
Brokula je bogata vlaknima koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
7. Dobra je za oči
Brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprečavaju bolesti oka.
8. Smanjuje holesterol
Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, bitni su za odražavanje normalnih razina holesterola u krvi. Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.
9. Štiti od bolesti srca
Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprečavaju bolesti srca i moždani udar.
10. Pomaže kod mršavljenja
Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti. Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
11. Sprečava alergije
Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na odbranu od bezopasnih tvari iz naše okoline. Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.
12. Brokula je dobra za kosti
Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
13. Čisti organizam
Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.
Kako najbolje pripremiti brokulu?
Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata. Međutim, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka. Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.
Koliko brokule je potrebno jesti?
Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokule, konzumirajte jednu čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše brokule tri puta sedmično.
U brokuli su pronađena čak tri aktivna sastojka koja štite od raka. Ovi sastojci blokiraju razvoj stanica raka i sprečavaju rak crijeva, želuca, dojke, maternice i prostate.
2. Regulira krvni pritisak
Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavanju krvnog pritiska unutar normalnih granica.
3. Jača imunitet
Brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade.
4. Brokula je dobra za trudnice
Brokula sadrži velike količine folne kiseline, koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje stanica i igra važnu ulogu u prevenciji raka.
5. Štiti od artritisa
Brokula sadrži sulforafan, koji štiti hrskavicu, i flavonoid kaempferol, koji ima antiupalna svojstva. Zahvaljujući tome brokula pomaže sprečavanju reumatskih bolesti.
6. Regulira probavu
Brokula je bogata vlaknima koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i reguliraju razinu šećera u krvi.
7. Dobra je za oči
Brokula sadrži velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprečavaju bolesti oka.
8. Smanjuje holesterol
Lutein, dijetalna vlakna, B-vitamini i folna kiselina, koje sadrži brokula, bitni su za odražavanje normalnih razina holesterola u krvi. Zbog toga je brokula odlična namirnica za prevenciju ateroskleroze.
9. Štiti od bolesti srca
Vitamin B6, folna kiselina i karoteniod lutein, koje sadrži brokula, poboljšavaju zdravlje arterija i sprečavaju bolesti srca i moždani udar.
10. Pomaže kod mršavljenja
Brokula je idealna namirnica za mršavljenje. Sadrži vrlo malo kalorija, ali puna je nutrijenata. Zbog velikog udjela vlakana i vode, brokula brzo izaziva osjećaj sitosti. Brokula je bogata i proteinima, koji su bitni za izgradnju mišića i sagorijevanje masnih naslaga. Jedna čaša brokule sadrži tri puta više proteina nego čaša riže, ali pet puta manje kalorija.
11. Sprečava alergije
Brokula sadrži velike količine folne kiseline i flavonoida kaempferola, koji imaju protualergijsko djelovanje. Istraživanja su pokazala da folna kiselina regulira imunološki odgovor organizma. Kako znamo, alergije su imunološki odgovor organizma na odbranu od bezopasnih tvari iz naše okoline. Zbog toga, brokula je poznata kao hrana koja sprečava astmu i alergije.
12. Brokula je dobra za kosti
Brokula je dobar izvor kalcija i vitamina K, koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.
13. Čisti organizam
Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian i glukobrasicin. Ova tri sastojka, koji su prirodno prisutni u brokuli, pomažu eliminaciji toksina iz našeg organizma.
Kako najbolje pripremiti brokulu?
Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. I dinstanjem brokula zadržava veći dio nutrijenata. Međutim, nije preporučljivo kuhati brokulu u vodi, jer time ona gubi većinu svojih vrijednih sastojaka. Čim ju duže kuhate, tim će manje vitamina ostati u brokuli.
Koliko brokule je potrebno jesti?
Da biste uživali u brojnim dobrobitima brokule, konzumirajte jednu čašu ovog povrća dnevno ili 2-3 čaše brokule tri puta sedmično.
Nema komentara:
Objavi komentar