Potrebno :
- 300g krumpira ,prepolovljenog
- 250g fileti ribe bez kože,odmrznuti
- 300ml mlijeka
- 50g maslaca
- 1 poriluk,sitno isjeckan
- 25g brašna
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- 2 žličice senfa
Priprema .
Skuhati krumpir u slanoj vodi 5-7 min, dok ne bude gotovo nježan ali i dovoljno čvrst da se može naribati(izrendati). Ocijedite ga i osvježite pod hladnom tekućom vodom. Staviti filete ribe u plitki lonac i prelijte mlijekom. Pustiti da lagano prokuha i kuhati oko 5 minuta. Ocijedite ribu,, zatim staviti na stranu.
Zagrijte pola maslaca u tavi srednje veličine, dodati poriluk, a zatim kuhati za 5-6 minutadok ne omekša. Umiješajte brašno ,pržite za 1 min, a zatim ukloniti sa toplote. Postupno dodajte mlijeko, miješajući pa između svakog dodavanja. Vratite na toplotu i miješajte dok umak ne dođe do tačke kuhanja. Kuhajte 2 min, zatim umiješajte peršin i senf.
Zagrijte pećnicu na 250 C ,ocijeđene komade fileta umiješajte u umak,a potom stavite u vatrostalnu posudu.Preko ribe posuti grubo nariban krompir,pospite začinima i prelite ostatkom maslaca koji ste rastopili. Peći na sredini pećnice oko 5-10 minuta,sve dok krompir ne omekša i dobije zlatnu boju.
Izvor :Recept iz dobra hrana magazin, ožujak 2010
Nema komentara:
Objavi komentar