Ovo je zaista divan kolač sa sirom,neodoljivi spoj jabuka ,sira i cimeta a uz to još hrskave zobene pahuljice,uvijek se traži kolač više,njamii....
Potrebno .
- 250g petit keksa
- 125g maslaca ili margarina
- 500g kremastog sira sa većim udjelom masnoće
- 100g štaub šećera
- 400g jabuka
- 3 jaja
- 60g brašna
-60g šećera
- 60g maslaca
- zobene pahuljice
- 1 kašičica cimet
Priprema :
Sameljite keks ili ga oklagijom izdrobite na sitne komadiće.
Istopljeni maslac dodajte keksu i lagano izmiješajte da se masa ujednači tako da bude zrnasta kao hljebne mrvice.
Na pleh dimenzija 20 sa 30 koji ste obložili papirom za pečenje istresite dobijenu masu ,kašikom ili prstima ravnomjerno rasporedite,ostavite u hladnjak.
U dubljoj posudi stavite 3 kašike šećera i malo vode dovoljno da potopi šećer,pustite da prokuha,a u međuvremenu ogulite jabuke i isijecite na četvrtine pa stavite u kuhani šećer ,prekrijte folijom pa stavite poklopac,pustite da kuhaju 5 minuta na laganoj temperaturi,potom isključite i ostavite poklopljeno da se jabuke dodatno omekšaju u pari.
Krem sir mikserom umutite sa štaub šećerom potom dodajte cimet i jedno po jedno jaje,lagano miješajući cijelo vrijeme.
Izvadite pleh sa keksom iz hladnjaka pa složite jabuke preko keksa ostavljajući malo razmaka između njih, a potom istresite izmiksani krem sir preko jabuka.
Zobene pahuljice izmiješajte sa maslacem i šećerom ,dobivenu masu rasporedite preko krem sira.
Kolač stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 30 do 40 minuta na umjerenoj temperaturi 180-200 C.
Kolač pospite štaub šećerom i služite hladan a najbolje je kad prenoći.Prijatno!
Savjet : ovaj kolač možete praviti na isti način bez zobenih pahuljica i posuti štaub šećerom.
Nema komentara:
Objavi komentar