ponedjeljak, 18. travnja 2016.

Pita od mladog luka i blitve

Evo jedan jako interesantan i veoma,veoma zdrav recept za ukusnu pitu od mladog luka i blitve,čisto zdravlje na tanjuru....










Potrebno :

- 500g pšeničnog glatkog brašna

- 4 kašike suncokretovog ili nekog drugog ulja

- 1 kašičica soli

- 350 ml vode

Potrebno za fil :

- 1 kg blitve

- 1 kašika vegete

- 50ml maslinovog ulja

- 60g mladog luka

- 2 kašike nasjeckanog peršuna

Potrebno za posipanje:

- 2 kašike maslinovog ulja

- 3 česna češnjaka

- 50g grubo narezanih badema



Priprema :

Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto.

 Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta.

Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite začinom. Ostavite stajati 10-ak minuta i ponovo ocijedite. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršun i sve dobro izmiješajte.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta.

 Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite viljuškom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.

Pečenu pitu premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim bijelim lukom i bademima.


Izvor:Azramag.ba


Nema komentara:

Objavi komentar