Potrebno :
- 500g pšeničnog glatkog brašna
- 4 kašike suncokretovog ili nekog drugog ulja
- 1 kašičica soli
- 350 ml vode
Potrebno za fil :
- 1 kg blitve
- 1 kašika vegete
- 50ml maslinovog ulja
- 60g mladog luka
- 2 kašike nasjeckanog peršuna
Potrebno za posipanje:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3 česna češnjaka
- 50g grubo narezanih badema
Priprema :
Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto.
Podijelite ga na dva dijela i ostavite da pokriveno stoji 15-ak minuta.
Opranu blitvu dobro ocijedite, narežite na rezance i pospite začinom. Ostavite stajati 10-ak minuta i ponovo ocijedite. Blitvi dodajte ulje, mladi luk narezan na kolutiće, peršun i sve dobro izmiješajte.
Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte pola količine tijesta, pa ga stavite na dno pleha (veličine 24×40 cm). Po tijestu rasporedite nadjev od blitve i prekrijte ga drugom polovicom razvaljanog tijesta.
Rubove tijesta dobro utisnite, površinu tijesta nabodite viljuškom i pecite u rerni zagrijanoj na 180°C 35-40 minuta.
Pečenu pitu premažite maslinovim uljem i pospite nasjeckanim bijelim lukom i bademima.
Izvor:Azramag.ba
Nema komentara:
Objavi komentar