Kako namirnice i biljke pomažu kao hrana i lijek , brzi i jednostavni recepti,sve što nam priroda nudi na dohvat ruke.
nedjelja, 21. kolovoza 2016.
Čaša zdravlja -domaći sok od paradajza
Sezona je ukusnog crvenog paradajza koji krasi naše trpeze i osvježava nas a da li ste znali da paradajz regulira metabolizam, jača otpornost organizma, izbacuje suvišnu tečnost iz organizma, snižava krvni pritisak (ukoliko se ne posoli), popravlja krvnu sliku (deluje protiv malokrvnosti), regulira varenje, pozitivno djeluje na bolesti jetre, pankreasa i protiv reume.Pripremite ovu izuzetnu namirnicu kako bi je imali i u dugim zimskim mjesecima,veoma jednostavnim receptima,evo kako:
Potrebno:
- 6 kg zrelog paradajza
- 2 kašike soli
- 4 kašike šećera
Priprema:
Paradajz očistite od peteljki,operite i isijecite na manje komade kako bi ga mogli samljeti u mašini za mljevenje paradajza ili za mljevenje mesa a ako nemate ni jednu ni drugu možete to učiniti u blenderu.
Samljeveni paradajz staviti u dublju posudu te dodati so i šećer pa sve dobro izniješati a potom zgrijati na ringli do ključanja.Smajiti temperaturu i kuhati paradajz još nekih 10-tak minuta uz stalno miješanje kako bi se so i šećer potpuno istopili.
Sterilizirane boce pripremiti i sipati topao sok ali ne do vrha ,vrh boce premazati sa malo alkohola i zatvoriti pa pustiti da se ohlade(najbolje ostaviti preko noći prekriveno kuhinjskom krpom),sutradan ohlađene boce spremiti na tamno i hladno mjesto.
Sok je zaista osvježavajući a može se koristiti i kao dodatak u pripremi raznih jela.
Ovo je recept za sok od paradajza bez ikakvih dodataka konzervansa i drugih preparata.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar